Study on the Optimum Cultural Conditions for the production of Extracellular Polysaccharide by Lactic Acid Bacteria

유산균이 생성하는 세포외 다당류의 최적 생성조건에 관한 연구

  • Published : 1990.03.01

Abstract

As a link in the studies on the extracellular polysaccharide by lactic acid bacteria, the experiment was conducted to investigate the viscosity variations of 10% reconstituted skim milk and optimum cultural conditions for the production of extracellular polysaccharide. 1. The viscosity of 10% reconstituted skim milk cultured by 8tr. thermophilu8 510 reached 5,000 CP at $41^{\circ}C$ and on 5 days. Because it was the highest value among the microorganisms tested, Str. thermophilu8 510 was chosen as a main test microoganism and studied on factors affecting maximum viscosity depending upon production of exopolysaccharide. 2. Absorbance of synthetic culture medium was highest at $41^{\circ}C$. Sucrose, in a member of carbohydrates, was the most effective carbon source for the production of exopolysaccharide within 5% concentration. 3. The production of exopplysaccharide was stimulated by $Mg^{++}$.

유산균이 생성하는 다당류에 관한 연구의 일환으로서 발효유 제품의 종균으로 널리 사용되고 있는 Str. themophilus, Lb. bulgaricus, Lb. casei 등을 10% 환원멸균 탈지유에 배양하면서 다당류 생성에 따른, 우유 배양액 점도의 경시적 변화 및 다당류의 최적 생성 조건에 대하여 조사하였다. 1. 시험균 중에서 Str. thermophilus 510이 가장 높은 점도를 나타냈으며 $41^{\circ}C$ 배양 5일째에 5,000 CP로서 다른균에 비해서 1,000 CP 이상 높았다. 2. 인공합성배지를 사용하여 흡광도를 측정한 결과 $41^{\circ}C$에서의 흡광도가 가장 높았으며 다당류 합성을 위한 탄소원으로서는 Sucrose의 이용성이 1~5% 농도에서 가장 높았다. 3. 다당류 합성효소의 금속염에 대한 영향을 살펴본 결과 $Mg^{++}$의 효과가 인정되었다.

Keywords