Journal of Food Hygiene and Safety (한국식품위생안전성학회지)
- Volume 5 Issue 1
- /
- Pages.27-34
- /
- 1990
- /
- 1229-1153(pISSN)
- /
- 2465-9223(eISSN)
Study on the Optimum Cultural Conditions for the production of Extracellular Polysaccharide by Lactic Acid Bacteria
유산균이 생성하는 세포외 다당류의 최적 생성조건에 관한 연구
Abstract
As a link in the studies on the extracellular polysaccharide by lactic acid bacteria, the experiment was conducted to investigate the viscosity variations of 10% reconstituted skim milk and optimum cultural conditions for the production of extracellular polysaccharide. 1. The viscosity of 10% reconstituted skim milk cultured by 8tr. thermophilu8 510 reached 5,000 CP at
유산균이 생성하는 다당류에 관한 연구의 일환으로서 발효유 제품의 종균으로 널리 사용되고 있는 Str. themophilus, Lb. bulgaricus, Lb. casei 등을 10% 환원멸균 탈지유에 배양하면서 다당류 생성에 따른, 우유 배양액 점도의 경시적 변화 및 다당류의 최적 생성 조건에 대하여 조사하였다. 1. 시험균 중에서 Str. thermophilus 510이 가장 높은 점도를 나타냈으며