Extraction Properties of Constituents in Ginseng Leaf Tea As Influenced by Decontamination Methods

인삼엽록차 성분의 추출특성과 살균방법에 따른 영향

  • Published : 1990.03.01

Abstract

Extraction properties were investigated on ginseng leaf tea as functions of the current ethylene oxide fumigation and gamma irradiation at 2.5 to 10 kGy. In the extraction of tea constituents at boiling conditions, water soluble matters were the highest (83% yield for 5 min) in the time dependence, followed by tannin (82%), sugar (73%) and saponin (66%). No significant difference was observed in the extraction yield between the 5 kGy-irradiated and control samples, whereas both EO fumigation and 10 kGy irradiation reduced the extraction time of soluble matter and tannin, leading to the decrease in Hunter L value of tea extracts.

인삼엽록차의 살균공정 개산을 위한 연구의 일환으로서 살균법인 ethylene oxide 훈증제와 비교시험으로서 2.5~10kGy의 감마선 조사가 녹차성분의 추출특성에 미치는 영향을 검토하였다. 녹차의 주요성분을 5분간 열탕 추출하였을 시 추출률은 가용성 고형분(83 %), 탄닌(82 %) , 당(73 %), 및 사포닌(66 %)의 순으로 높았으며, 이들 성분의 추출률에 대한 살균 방법의 영향시험에서 5kGy 이하의 감마선은 대조구와 차이가 없었으나 EO 훈증제 처리와 10 kGy 조사는 가용분과 탄닌의 용출을 촉진시겼고 추출액도 명도(L값)를 저하시키는 것으로 나타났다.

Keywords