Studies on the Triglyceride Composition of Job's Tears

율무 지질의 Triglyceride 조성에 관한 연구

  • Lee, Hee-Ja (Department of Food & Nutrition, Jungkyong Technical Junior College) ;
  • Cho, Kwang-Yun (Department of Food & Nutrition, Jungkyong Technical Junior College) ;
  • Bae, Jung-Surl (Department of Food & Nutrition, Jungkyong Technical Junior College) ;
  • Jang, Soon-Wook (Hankookshinyack Co, LTD.)
  • 이희자 (중경공업 전문대학 식품영양과) ;
  • 조광연 (중경공업 전문대학 식품영양과) ;
  • 배정설 (중경공업 전문대학 식품영양과) ;
  • 장순욱 ((주)한국신약)
  • Published : 1990.10.30

Abstract

Lipids of Job's tears (Yullmoo) were extracted by the mixture of chloroform: methanol (2:1, v/v) and from these lipids, triglycerides were separated by column chromatography (Sephadex G-25 column) and then confirmed by thin layer chromatography (TLC) and reconfirmed by gas chromatography (GC). The triglycerides were fractionated into 6 groups on the basis of their partition numbers (PN) by reverse phase high performance liquid chromatography (HPLC) on a column Shimpack CLC-ODS using tetrahydrofuran-acetonitril (25:75) mixture as a solvent. Each of these collected fractions gave one to two peaks in the GC chromatograms according to the acyl carbon number (CN) of the triglyceride and fatty acid composition of the triglycerides were also analyzed by GC. From the results, the major triglycerides of Job's tears lipids were estimated to be C18:1 C18:2 C18:2 (OLL, 38.2%), C16:0 C18:2 C18:3 (PLLn, 15.7%), C18:1 C18:1 C18:2 (OOL, 12.6%).

Triglyceride는 구성지방산의 종류에 따라 분자종이 다양하게 존재하여 식품의 가공, 저장중에 있어서 유지의 물성변화 및 산화특성을 효과적으로 규명하기 위해서는 구성 triglyceride 분자종의 상세한 해석이 요구된다고 하겠다. 율무 지질의 triglyceride를 reverse phase HPLC UV detector 210nm에서 분석한 결과 6개의 peak로 분획되었다. 각 획분을 GC로 acycl 탄소수별로 분획하고, 다시 DEGS column을 이용하여 fatty acid 조성을 분석하였다. 이 세가지 결과로부터 triglyceride 조성을 산정한 결과 11개의 TG 조성을 추산하였으며, 그 중 주요 triglyceride로는 C18 : 1 C18 : 2 C18 : 2(OLL)이 38.2%, C16 : 0 C18 : 2 C18 : 3(PLLn)이 15.7%, C18 : 1 C18 : 1 C18 : 2(OOL)이 12.6%였다. 한편 capillary GC와 GC-MS로 같은 시료를 분석하여 분자종을 확인하는 작업을 계속하고 있으며 위의 결과와 비교하여 다음에 보고하고자 한다.

Keywords