A Study on the Dietary Habit and the Health State of Male Teachers

서울 시내 남 교사의 식습관과 건강상태에 관한 연구

  • Published : 1990.08.31

Abstract

The subject of this study was to yield data of dietetic education which could help the male teachers to live a desirable dietary life by analying the degree of balance of the diet, the interests in health and the subjective symptoms in disease, and finding the problem in the present dietary habit and the health state. Rusults were as follows: 1. The most regular meal in a day lunch and the most irregular was dinner. The sixties had meals most regularly. 2. The amount of smoking had influence on respiratory system and hepatobiliary system while daily amount of coffee intake influenced cardiobascalar system, diabetes mellitus and joint system. The amounts and the frequencies of alchol intake had no differences. 3. The factors which had meaningful relations with dietary habit were as follows; Salted food and so on had influences on cardiobascular system, spicy food on general disease, lipid intake including fried food, jun, bokchum on joint system, instant food and so forth on respiratory system. Fruit and so forth had influences on diabetes, salted food on hepatobilitary system.

서울시내 남교사를 대상으로 식습관과 건강 상태를 알아보기 위하여 설문지법을 이용하여 분석한 결과는 다음과 같다. 1. 하루중 가장 규칙적인 식사는 점심이었고, 불규칙적인 식사는 저녁으로 연령별로는 60대가 가장 규칙 적인 식사를 하였다. 2. 환경요인중 연령이 많을수록 체중이 가벼울수록 자각적 건강상태가 좋으수록 습관화된 균형식 득점이 높았으며 과거 또는 현재의 병력, 혈압등은 유의차가 없었다. 3. 식생활 태도중 식사가 불규칙적이고, 외식의 종류로 한식, 중국식, 양식, 일식에 속하지 않는 기타의 건강 상태가 가장 나빴고, 다음으로 일식, 양식이었다. 점심식사를 빵식으로 하고, 저녁 식사후 음식먹는 버릇이 있는 경우에 건강상태가 나빴다. 4. 흡연량은 기관지계(p<.001), 간장계(p<.01)에 영향을 미쳤고, 하루에 마시는 커피의 양은 심장, 고혈압계(p<.05), 관절계 (p<.05), 당뇨계 (p<.001)에 영향을 미쳤으며 주량과 술 마시는 횟수는 관계가 없었다. 5. 식습관 요인중 짠음식(p<.05)은 심장, 고혈압계와 매운 음식 (p<.05)은 일반 질병계와 튀김, 전, 볶음(p<.01)은 관절계와 인스탄트 식품 (p<.05)은 기관지계와 과일(p<.01)은 당뇨계와 짠음식 (p<.01)은 간장계와 유의적이었는데 당뇨병은 식습관 요인과 가장 관계가 깊었다.

Keywords