Applied Biological Chemistry
- Volume 33 Issue 4
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- Pages.293-300
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- 1990
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
Effect of lipid contents on the physicochemical characteristics of acorn starch
지방함량 변화에 따른 도토리전분의 이화학적 특성
- Ahn, Ho-Kyoung (Department of Food Engineering, Yonsei University) ;
- Kil, Hun-Bae (Pulmuwon Food Co., Ltd.) ;
- Yoo, Hae-Euy (Haitai Confectionery Co., Ltd.) ;
- Oh, Doo-Hwan (Department of Food Engineering, Yonsei University)
- Published : 1990.12.30
Abstract
The physical and chemical properties of dry acorn starch(DS), defatted acorn starch (DFS) and reincorporated acorn starch(RIS) were investigated. Swelling power and solubility of all starch sample, were exhibited two stage behavior. It had a little change on the pasting temperature of DS and DFS but the peak viscosity and breakdown value of DFS was somewhat higher than those of DS and RIS. Flow behavior of gelatinized starch pastes showed a pseudoplastic behavior and flow behavior index was lower than unit The consistency coefficient showed concentration and temperature dependency. The activation energies of DS, DFS and RIS were from
토토리전분의 지방합량 변화에 따른 이화학적 성질 변화를 건조전분, 탈지전분 및 지방산재첨가전분을 제조하여 비교 검토하였다. 탈지와 지방산재첨가에 의한 전분 표면의 손상은 관찰되지 않았으며 건조전분, 탈지전분 및 지방산재첨가전분의 팽화력과 용해도는 측정온도 범위내에서 비슷한 경향을 보이며 증가하였으나 지방산재첨가전분의 경우 두 전분에 비해 그 값이 낮았다. 호화양상의 경우 전처리 조작에 따른 호화개시온도에는 변화가 없었으나 최고점도값과 breakdown값에는 영향이 있는 것으로 관찰되었다. 전분의 유동형태는 시료전분 모두 유동거동지수값이 1보다 작고(0