Applied Biological Chemistry
- Volume 33 Issue 4
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- Pages.301-306
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- 1990
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
Effect of tannin contents on the physicochemical characteristics of acorn starch
탄닌함량에 따른 도토리전분의 물리화학적 특성
- Ahn, Ho-Kyoung (Department of Food Engineering, Yonsei University) ;
- Choi, Hyeong-Taeg (Department of Food Science and Technology, Chonju Kichon Women's College) ;
- Kim, Byong-Lyoung (Department of Food Technology, Kyounghee University) ;
- Oh, Doo-Hwan (Department of Food Engineering, Yonsei University)
- Published : 1990.12.30
Abstract
The Physical and chemical properties or dry acorn starch(DS), detannined acorn starch (DTS) and defatted and detannined acorn starch(Drn) were investigated. Ail acorn starch sample, observed by a scanning electron microscope, showed a hemispherical shape ud its size was about
탄닌함량이 도토리전분의 물리화학적 성질에 미치는 영향을 탄닌함량을 달리한 도토리전분에서 비교 검토하였다. 탈탄닌 처리에 따른 전분 표면의 손상은 관찰되지 않았으며 탄닌함량은 도토리전분의 호화개시온도에는 영향을 미치지 않았으나 최고점도값에는 영향을 미치는 것으로 관찰되었다. 모든 시료전분의 유동거동지수값은 1보다 작았고(0