The Properties of Amylose of Cow Pea Starch

동부 전분의 아밀로오스 특성

  • Kweon, Mee-Ra (Department of Food and Nutrition, Seoul National University) ;
  • Ahn, Seung-Yo (Department of Food and Nutrition, Seoul National University)
  • 권미라 (서울대학교 식품영양학과) ;
  • 안승요 (서울대학교 식품영양학과)
  • Published : 1990.03.31

Abstract

The properties of amylose of cow pea starch were investigated. Amylose content of cow pea was 25.1 % and iodine binding capacity was 20.2 %. The ${\beta}-amylolysis$ limit of the amylose was 82.3%. The limiting viscosity number of the amylose fraction was 204 ml/g and the corresponding average degree of polymerization was 1,510 glucose units. The percent distribution of molecular weight of the amylose by gel chromatography was $1{\times}10^4$(0.7 %), $1{\times}10^4{\sim}4{\times}10^4$(4.1 %), $4{\times}10^4{\sim}5{\times}10^5$(44.6 %), $5{\times}10^5{\sim}4{\times}10^7$(49.6 % ).

동부 전분의 아밀로오스 특성을 연구하였다. 동부 아밀로오스의 함량은 25.1 %였으며 iodine binding capacity는 20.2 %였다. 동부 아밀로오스의 ${\beta}-amylolysis$ limit는 82.3 %였고, 고유점도는 204ml/g이고 중합도는 1,510 glucose units였다. 겔 크로마토그래피에 의한 아밀로오스의 분자량 분포는 $1{\times}10^4$(0.7 %), $1{\times}10^4{\sim}4{\times}10^4$(4.1 %), $4{\times}10^4{\sim}5{\times}10^5$(44.6 %), $5{\times}10^5{\sim}4{\times}10^7$(49.6%)였고, 동부 아밀로오스와 요오드의 결합에 따른 최대 흡수 파장은 $615{\sim}645\;nm$의 범위였다.

Keywords