Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 22 Issue 7
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- Pages.762-766
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- 1990
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- 0367-6293(pISSN)
Indentification of Cholesterol Oxides Formed in Butter under Varied Storage Conditions
상이한 조건에서 저장한 버터로부터 생성된 콜레스테롤 산화물의 확인
- Chang, Young-Sang (Technology Development Institute, Nong Shim Co, Ltd.) ;
- Yang, Joo-Hong (Department of Food Science and Technology, Dongguk University) ;
- Shin, Hyo-Sun (Department of Food Science and Technology, Dongguk University)
- Published : 1990.12.01
Abstract
The effect of storage conditions on the oxidative stability of cholesterol in butter was studied by identifing cholesterol oxides by TLC. Experimental variables for storage conditions were packaging(packaged and unpackaged), storage temperature(ambient and refrigerated), light source(dark, fluorescent and ultraviolet), and storage period(2, 4, 6, and 8 weeks). No cholesterol oxides were detected from packaged butter under all storage conditions. When unpackaged butter was stored under darkness at ambient and refrigerated temperatures, cholesterol oxides were not detected even after 6 weeks of storage, but small amounts of
버터에 함유된 콜레스테롤의 산화안정성에 대한 저장조건의 영향을 연구하기 위하여 버터를 포장한 것과 포장하지 않은 것을 저온과 상온에서 암소와 광원(형광등 및 자외선등)으로 조사하면서 각각 일정기간 저장하는 동안 생성되는 콜레스테롤 산화물을 TLC에 의하여 분리 확인하였다. 포장한 버터를 상온과 저온의 암소에서, 같은 조건에서 형광등과 자외선등으로 조사하면서 각각 8주간 저장 하였을 경우 콜레스테롤 산화물은 검출되지 않았다. 또한, 포장하지 않은 버터를 상온과 저온의 암소에서 저장하였을 경우 6주까지는 콜레스테롤 산화물이 검출되지 않았으나 8주 후에는 미량의