Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 22 Issue 7
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- Pages.732-737
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- 1990
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- 0367-6293(pISSN)
Analysis of Rutin Contents in Buckwheat and Buckwheat Foods
메밀 및 메밀식품에서의 루틴함량의 분석
- Maeng, Young-Sun (Korea Nutrition Institute, Hallym University) ;
- Park, Hye-Kyung (Korea Nutrition Institute, Hallym University) ;
- Kwon, Tae-Bong (Korea Nutrition Institute, Hallym University)
- Published : 1990.12.01
Abstract
In this study, the rutin contents in buckwheat and buckwheat foods were determined. Rutin in buckwheat and buckwheat foods was extracted with methanol and separated by High Performance Liquid Chromatography(HPLC) equipped with Lambda-Max Model 481 detector set at 355 nm using a
HPLC를 이용하여 메밀종자 및 메밀식품에서의 rutin 함량을 분석하였다. 메밀종자의 rutin 함량은 재래종과 신농1호 사이에 상당한 차이가 있었으나. 신농1호 품종간 즉, 여름형과 가을형간에는 차이가 없었다. 가식부분인 메밀쌀의 rutin 함량은 여름형 신농1호에서 가장 높았다. 건조메밀국수와 막국수의 rutin 함량은 시료에 따른 차이가 상당히 컸었으며, 이와 같은 차이는 메밀국수 제조시 밀가루를