Changes in the Physicochemical Characteristics and Trans Acid of Cottonseed Oil during Selective Hydrogenation

선택적 수소첨가 면실유의 이화학적 특성변화 및 트란스산 생성

  • Published : 1990.11.01

Abstract

Changes in the physicochemical characteristics and trans acid of cottonseed oil under the condition of selective hydrogenation, temperature$210^{\circ}C,\;H_2\;pressure\;0.3\;kg/cm^2$ Ni catalyst amount 0.12% (in oil), agitation speed 280 rpm, were investigated. The saturated fatty acid such as palmitic acid and stearic acid did not show any difference, while linoleic acid($50.03%{\rightarrow}9.38%$) were transformed to oleic acid ($20.65%{\rightarrow}60.35%$) during hydrogenation. In linoleic acid isomers, cc form were reduced significantly, but ct, tc, tt form showed little change, respectively. In oleic acid isomer, t form increased markedly, whereas there was no significant difference in c form. Meanwhile, melting point(MP) and solid fat content (SFC) were linearly increased, but iodine value(IV) linearly decreased as hydrogenation proceeded. From these results, linear regression equations were obtained as follows. MP & IV : Y= 1.59-2.36X(r=-0.96, p<0.05), SFC($at\;20^{\circ}C$) & MP : Y=2.81+2.01X(r=0.96, p<0.05), SFC($at\;20^{\circ}C$) & IV : Y=9.40-5.16X(r=-0.99, p<0.01), SFC($at\;20^{\circ}C$) & 18 : 1t : Y=6.25+8.48X(r=0.97, p<0.05)

반응온도 $210^{\circ}C$, 수소압력 $0.3\;kg/cm^2$, 니켈촉매량 0.12%, 교반속도 280 rpm의 선택적 수소첨가조건에서 반응이 진행됨에 따른 면실유의 지방산 조성, 트란스산 및 이화학적인 특성의 변화를 연구하였다. 지방산 조성에 있어서는 팔미트산(16 : 0), 스테아르산(18 : 0)같은 포화지방산은 거의 변함이 없었고, 리놀레산(18 : 2), ($50.03%{\rightarrow}9.38%$)이 올레산(18 : 1) ($20.65%{\rightarrow}60.35%$)으로 전환되었으며, 특히 리놀레산 이성체 변화에서는 ct, tc, tt형의 변화보다는 cc형의 변화가 현저하였고, 올레산 이성체 변화에서는 t형 생성량은 현저하게 증가한데 비해 c형의 변화는 거의 없었다. 반면, 수소첨가됨에 따라 녹는점 및 고체지함량은 직선적으로 증가하였고 요드값은 직선적으로 감소하였다. 이들의 결과로부터 다음과 같은 직선회귀식을 구하였다. 녹는점과 요드값 : Y=1.59-2.36X(r=0.96, p<0.05), 고체지함량($at\;20^{\circ}C$)과 녹는점 : Y=2.81+2.01X(r=0.96, p<0.05), 고체지함량($at\;20^{\circ}C$)과 요드값 : Y=9.40-5.16X(r=-0.99, p<0.01), 고체지함량($at\;20^{\circ}C$)과 18 : 1 t : Y=6.25+8.48X(r=0.97, p<0.05).

Keywords