한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제22권4호
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- Pages.473-478
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- 1990
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- 0367-6293(pISSN)
옥수수 전분의 저장중 수분 변화 예측을 위한 시뮬레이션
Simulation for Prediction of Moisture Changes during Storage of Packaged Corn Starch
- Kim, Byeong-Sam (Korea Food Research Institute) ;
- Park, Moo-Hyun (Korea Food Research Institute) ;
- Park, Noh-Hyun (Korea Food Research Institute) ;
- Jo, Jin-Ho (Korea Food Research Institute)
- 발행 : 1990.08.01
초록
컴퓨터를 이용해 건조식품의 수분 증가 및 감소를 여러 유통 환경에서 예측할 수 있는 시뮬레이션이 크라프트지로 포장된 옥수수 전분을 시료로 하여 행해졌다. 즉 기체 및 수증기 부과성이 있는 포장지로 포장된 옥수수전분의 흡습에 의한 수분함량 및 수분활성의 변화를 예측할 수 있는 시뮬레이션 프로그램을 제작하여 적용하여 보았다. 전분의 등온흡습곡선은 수분활성
A computer-aided simulation technique was selected to predict the gain or loss of moisture in corn starch packaged with gas and moisture permeable materials under various conditions. Water activity and moisture content of corn starch was predicted by computer program at various conditions. A linear relationship was showed between water activity and equilibrium moisture content at the range of