Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 22 Issue 1
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- Pages.1-6
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- 1990
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- 0367-6293(pISSN)
Studies on the Measurement of Thermal Diffusivity and Thermophysical Characteristics of Defatted and Nondefatted Starches
전분의 열확산율 측정 및 물리적 특성에 관한 연구
- Kim, Min-Yong (Department of Refrigeration Engineering, Yosu National Fisheries College) ;
- Kong, Jai-Yul (Department of Biological Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- Kim, Jeong-Han (Department of Refrigeration Engineering, Yosu National Fisheries College) ;
- Cheong, Jin-Woong (Korea Food Research Institute)
- Published : 1990.02.01
Abstract
The thermal diffusivity of defatted and nondefatted starches were measured on the basis of one dimensional semi-infinitive theory. Differential scanning calorymetry was used to study the effects of cooling rate, fat and water contents on the enthalpy and entropy changes with the cooling rate of
곡물류 및 고탄수화물 식품의 저온저장 장치의 설계 및 열역학적 특성 규명의 지표가 되는 열확산율, 엔탈피와 엔트로피의 온도 및 농도의존성과 생각속도의 영향을 측정하여 다음의 결과를 얻었다. 전분을 탈지함으로서 열확산율은 증가하는 효과를 나타내었으나 비열이 큰 지방의 감소로 엔탈피 및 엔트로피는 감소하였다. 동결과정이 진행됨에 따라 엔탈피, 엔트로피 및 자유에너지가 감소함으로서 안정화되었다. 수분함량