Physiological Activity of $\omega3$ Polyunsaturated Fatty Acids in Dark Fleshed Fishes I. The Effects on Protein and Phospholipid Contents, and Cholesterol Levels in Rats

$\omega3$ 고도불포화지방산의 생리활성에 관한 연구 I 단백질, 인지질 및 콜레스테롤 함량에 대한 연구

  • CHOI Jin-Ho (Department of Nutrition and Food Science National Fisheries University of Pusan) ;
  • Byun Dae-Seok (Department of Nutrition and Food Science National Fisheries University of Pusan)
  • 최진호 (부산수산대학 식품영양학과) ;
  • 변대석 (부산수산대학 식품영양학과)
  • Published : 1989.04.01

Abstract

The effects of n 3 polyunsaturated fatty acid (PUFA) on protein and phospholipid con-tents, and cholesterol level were studied in rats fed with diets of different fat composition. Body weights of fish oil groups were decreased to $11.1\%\~14.4\%$ compared with lard group (control), and also $16.4\%\~23.3\%$ compared with corn oil group, respectively. Protein contents of $\omega3$ PUFA and sardine oil groups in liver were increased to $6.78\%\~8.51\%$ compared with control group, but were no significant difference in brain and serum. $\omega3$ PUFA and sardine oil slightly repressed the phospholipid in microsome of liver. Moreover they effectively reduced the serum cholesterol levels compared with control group.

[ $\omega3$ ] 고도불포화지방산의 투여가 체중변화, 단백질, 인지질 및 콜레스테롤 함량에 미치는 영향을 비교하기 위하여 정어리유에서 분리한 $\omega3$ 고도불포화지방산, 식물유 및 동물성지방 (대조군)을 $10\%$가 되도록 첨가한 사료로써 실험동물에 6주간 투여하였다. 체중변화는 어유 투여군이 대조군에 비해 $11.1\%\~14.4\%$로 감소하였고, 또 식물유인 옥수수기름 투여군에 비해서는 $16.4\%\~23.3\%$로 감소하였다. 간장에서의 단백질 함량은 $\omega3$ 고도불포화지방산과 정어리 기름 투여군에 비해 $6.78\%\~8.51\%$로 약간 증가하였지만, 뇌 및 혈청에서는 유의성이 없었다. 간장의 마이크로좀에서의 인지질함량은 $\omega3$ 고도불포화지방산과 정어리 기름 투여군이 대조군에 비해 감소하는 경향을 나타내고 있었다. 더우기 이들 어유 투여군은 대조군에 비해 혈청 콜레스테롤 함량이 효과적으로 감소되었다. 따라서 $\omega3$ 고도불포화지방산을 포함한 어유는 단백질 합성을 촉진함은 물론 체중 증가와 인지질 함량을 감소시킬 뿐만 아니라 콜레스테롤 함량을 효과적으로 감소시킴을 알 수 있었다.

Keywords