Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 22 Issue 2
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- Pages.70-78
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- 1989
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
A Development of Food Preservative with the Waste of Crab Processing
게 가공폐기물을 이용한 식품보존료의 개발에 관한 연구
- CHANG Dong-Suck (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- CHO Hak-Rae (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- GOO Hyo-Young (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- CHOE Wi-Kung (Tae Chang Co. LTD)
- Published : 1989.04.01
Abstract
This experiment was carried out to develop the preparation method of chitosan which has strong antimicrobial activity, and also tried to investigate as a natural food preservative with this chitosan. The antimicrobial activity of chitosan was the strongest when deacetylation of chitin was conducted at
게 껍질 속에 함유된 chitin으로 부터 높은 항균력을 나타내는 chitosan의 제조 방법과 특성을 구명하였으며, 이 chitosan을 이용하여 식품의 변질에 관련된 미생물을 중심으로 항균력을 조사하여 천연 식품 보존료로 이용 가능성을 검토하였다. 1. 상법에 따라 조제한 분자량 2,800,000의 고분자 chitosan은 2,000ppm의 농도로 대장균의 증식을 억제시킬 수 있는 등, 항균력을 보유하고 있기는 하였으나 미약하였다. 2. Deacetylation 처리 시
Keywords