Effects of the continuous cultivating years of the hot-pepper, sesame and peanut on yields and soil microorganism

연작년수(連作年數)가 고추, 참깨 및 땅콩의 수량(收量)과 토양미생물상(土壤微生物相)에 미치는 영향(影響)

  • Published : 1989.03.30

Abstract

The experiment was conducted to investigate the effects of the continuous cultivating periods of the hot-pepper, sesame and peanut on yields and soil microorganism from 1985 to 1988 in field. The results obtained were as follows: 1. Continuous cultivating decreased soil pH by 0.1 to 0.9 per year and soil hardness and bulk density increased. 2. Continuous cultivating increaded incidence of disease and number of nematodes. 3. The bacteria-fungi ratio of hot-pepper, sesame and peanut in continuous cultivation for 4 years were 29.6, 30.7 and 12.0 respectively. 4. The yields of hot-pepper, sesame and peanut in continuous cultivation for 4 years decreased by 39%, 33% and 23%, respectively, in comparion to 1 year cultivation.

소득작물(所得作物)의 연작년수(連作年數)가 수량(收量) 및 토양미생물상(土壤微生物相)에 미치는 영향(影響)을 검토(檢討)하기 위하여 '85年부터 '88년(年)까지 고추, 참깨, 땅콩에 대(對)하여 시험(試驗)을 수행(遂行)한 결과(結果)를 요약(要約)하면 다음과 같다. 1. 토양(土壤) pH는 연작년수(連作年數)가 증가(增加)함에 따라 0.1~0.9정도(程度)까지 낮아졌고 토양경도(土壤硬度)나 가비중(假比重)은 증가(增加)하였다. 2. 연작년수(連作年數)가 증가(增加)함에 따라 이병률(罹病率)은 증가(增加)하였으며 선충수 사년연작구(四年漣作區)에서 고추 880, 참깨 890, 땅콩 912 마리였다. 3. 세균(細菌)/사상균률(絲狀菌率)은 연작(連作)할수록 낮아져서 사년연작구(四年連作區)에서 고추 29.6, 참깨 30.7, 땅콩 12.0이었다. 4. 수량(收量)은 1년작(年作)에 비(比)하여 사년연작구(四年連作區)에서 고추 39%, 참깨 33%, 땅콩 23% 감소(減少)하였다.

Keywords