Abstract
Tobacco and ginseng plants differed in responses to varied light intensities. Tobacco showed high in CO$_2$ uptake and RuBPCase activity at 1900 ${\mu}$ E m/sup-2/ sec$\^$-1/, being high by 3.7 times and 2.7 times than ginseng respectively. Close positive relationships existed between CO$_2$ uptake and RuBPCase activity in tobacco. However, ginseng showed negative correlation. The activity of glycolate oxidase and malate dehydrogenase in tobacco was high at 1900 ${\mu}$ E m/sup-2/ sec$\^$-1/, but those of ginseng was high at 1000 ${\mu}$ E m/sup-2/ sec$\^$-1/. Nitrate reductase activity of tobacco at 1900 ${\mu}$ E m/sup-2/ sec$\^$-1/ was 2 times higher than that at 500 ${\mu}$ E m/sup-2/ sec$\^$-1/, while that of ginseng was no detected in all plots. The content of protein and chlorophyll in tobacco was 2.2 times and 1.5 times higher than in ginseng at the most efficient light intensity. The ratio of chlorophyll a/b in tobacco was low at 500 ${\mu}$ E m/sup-2/ sec$\^$-1/, while that of ginseng was low at 1000 ${\mu}$ E m/sup-2/ sec$\^$-1/. The relationships between protein and chlorophyll was high positive correlation. However, on 5 days after treatment, ginseng showed negative correlation at 500 ${\mu}$ E m/sup-2/ sec$\^$-1/. Tobacco and ginseng showed different leaf soluble protein patterns on SDS-gel electrophoresis. The molecular weights of two major band were 50 KD and 15 KD in both plants. The major bands in tobacco were thinned at 500 ${\mu}$ E m/sup-2/ sec$\^$-1/, while those in ginseng thinned at 1000 ${\mu}$ E m/sup-2/ sec$\^$-1/ from 15days after treatment. Disappeared band was 45 KD at 500 ${\mu}$ E m/sup-2/ sec$\^$-1/ in tobacco, but that of ginseng was 47 KD at 1000 ${\mu}$ E m/sup-2/ sec$\^$-1/.
담배와 인삼은 광강도에 따라 반응이 다르게 나타났다. $CO_2$ 흡수량과 RuBPCase 활성은 담배의 경우 1900 $\mu$ E m$^{-2}$ sec$^{-1}$에서 높았고 인삼은 500 $\mu$ E m$^{-2}$ sec$^{-1}$에서 높았다. 담배와 인삼의 $CO_2$ 흡수량과 RuBPCase 활성의 차이는 담배가 3.7배, 2.7배 각각 높았다. $CO_2$ 흡수량과 RuBPCase 활성과의 상관은 담배에서 고도의 정의 상관이 인정되었으나 인삼은 부의 상관이 인정되는 경향이었다. Glycolate oxidase 와 Malate dehydrogenase 활성은 담배의 경우 1,900 $\mu$ E m$^{-2}$ sec$^{-1}$에서 높았고, 인삼은 1000 $\mu$ E m$^{-2}$ sec$^{-1}$에서 높았다. 담배의 Nitrate reductase 활성은 광조건이 1900 $\mu$ E m$^{-2}$ sec$^{-1}$가 500 $\mu$ E m$^{-2}$ sec$^{-1}$보다 2배 높았으나 인삼은 광처리구 모두 Nitrate reductase 활성을 검출할 수 없었다. 단백질함량과 엽록소함량은 담배가 인삼보다 적정 광구에서 2.2배, 1.5배 각각 높았다. 엽록소 a/b의 비율은 담배의 경우 500 $\mu$ E m$^{-2}$ sec$^{-1}$에서 낮았고 인삼은 1000 $\mu$ E m$^{-2}$ sec$^{-1}$에서 낮았다. 단백질함량과 엽록소함량과의 관계는 담배에서 고도의 정상관이었고 인삼은 500 $\mu$ E m$^{-2}$ sec$^{-1}$에서 처리 후 5일에 부상관이 인정되었다. 단백질조성은 담배와 인삼이 상이하였지만 주 band의 분자량은 담배와 인삼 모두 50KD과 15KD으로 비슷하였다. 이들은 처리 후 시기가 지나면 희미해졌으며 담배는 500 $\mu$ E m$^{-2}$ sec$^{-1}$에서 인삼은 1000 $\mu$ E m$^{-2}$ sec$^{-1}$에서 47KD이었다.