Pseudo-Crystallo-Fermentation 기법에 의한 prednisolone의 생산 - 발효변수들의 영향 -

Production of Prednisolone by n Pseudo-Crystallo-Fermentation Technique : Effect of Fermentation Parameters

  • Chung, Bong-Hyun (Biochemical Process Laboratory, Genetic Engineering Center, Korea Advanced institute of science and Technology) ;
  • Son, Jung-Duk (Biochemical Process Laboratory, Genetic Engineering Center, Korea Advanced institute of science and Technology) ;
  • Park, Young-Hoon
  • 발행 : 1989.02.01

초록

미생물에 의해 hydrocortisone을 $\Delta$'-dehydrogenation하여 prednisolone 생산을 위한 공정에 있어 여러 발효변수들의 영향이 조사되었다. 미생물 전환공정은 pseudo-crystallo-fermentation 방법을 이용하였으며, 생물 전환을 위한 최적 온도는 35$^{\circ}C$였다. 발효배지의 초기 pH 6.5-7.8 범위에서는 prednisolone 생산에 pH의 영향이 거의 없었으며, 또한 계면활성제 Tween 80의 영향도 거의 없는 것으로 나타났다. Prednisolone의 생산속도는 소포제 neolin 을 첨가함으로써 현저하게 감소하였다. 발효조 조업시에는 높은 공기주입 속도로 인해 발생되는 기포를 제거하기 위해 많은 양의 소포제가 사용되었으며, 따라서 shake flask 조업시보다 prednisolone 생산속도가 낮은 것으로 나타났다.

Effect of various fermentation parameter was investigated on the production of prednisolone by microbial $\Delta$'-dehydrogenation of hydrocortisone. The microbial conversion process was conducted by using pseudo-crystallo-fermentation techniques. The optimum temperature for the bioconversion process was found to be 35$^{\circ}C$. It was noted that the production rate of prednisolone was little affected within the initial pH range of 6.5-7.8, and also by the use of surfactant, Tween 80. Production rate of prednisolone was significantly reduced by the use of the antifoam agent, neolin. In a fermentor operation, however, large amount of antifoam agent should be used to remove foams generated by the high aeration rate, which resulted in n lower production rate of prednisolone than that from the shake flask experiment.

키워드