Journal of Sericultural and Entomological Science (한국잠사곤충학회지)
- Volume 31 Issue 2
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- Pages.82-90
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- 1989
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- 2234-8174(pISSN)
Studies on the Purification and Biochemical Properties of Vitellin in the Antheraea yamamai Guerin-Meneville II. Biochemical Properties of Vitellin
천잠(Antheraea yamamai) Vitellin의 분리와 생화학적 특성에 관한 연구 II. Vitellin의 생화학적 특성
Abstract
Antheraea yamamai vitellin was purified from matured eggs by polyacrylamide gel electrophoresis for characterization of its biochemical properties : molecular weight, sugar and lipid composition, amino acid composition and electron microscopic morphology, etc. 1. A yamamai vitellin was composed of two subunits, large and small, showing different mobility in SDS-polyacrylamide gel electrophoresis. 2. The molecular weight of the vitellin was estimated to be approximately 450,000 dalton and the large and small subunits were 174,000 dalton and 44,000 dalton, respectively. 3. The vitellin seemed to be a glycolipoprotein since it showed a positive reaction to coomassie brilliant blue, sudan black B and PAS staining. Both subunits were similiar in this aspect. 4. Lipid of the witellin reveraled several different types including saturated lipids. 5. When the vitellin was incubated at 7
분리.정제한 전잠 vitellin의 분자량추정, 당 및 지질성분의 존재유무, 전기현미경적인 형태 및 크기, 아미노산 조성, 내열성 및 여러 가지 특성을 조사하였다. 1. 분리.정제된 천잠의 vitellin은 전기영동상의 이동도가 다른 large 및 small subunit로 되어 있다. 2. 천잠 vitellin의 분자량은 약 450,000d로 추정되었고, large subunit와 small subunit는 각각 174,000d와 44,000d로 추정되었다. 3. Coomassie brilliant blue, sudan black B 및 PAS 염색에 의해서 천잠의 vitellin은 glycolipoprotein으로 동정되었으며, 2개의 subunit도 당과 지질성분을 가지고 있었다. 4. 천잠 vitellin의 지질성분 중에는 가잠이나 Eri-참에 비하여 매우 다양한 종류들이 검출되며 특히 포화지방이라고 추정되는 물질도 있었다. 5. 천잠 vitellin의 단백질과 당성분은 7
Keywords