Studies on the Changes with Time of the Reserve Substances in the Hardwood Cutting of Mulberry Varieties

뽕나무 품종별 고조삽목에 있어서 삽수내 저장물질의 경시적 변화

  • Published : 1989.03.01

Abstract

To investigate changes of dry weight, C/N ratio, carbohydrate, ratein and nucleic acids in the barks of the hardwood cutting of mulberry plants, the barks of the hardwood cutting were taken every 10days from the cutting day to 40days after cutting. Results were summarized as follows : Growth of shoot and root in Keomseolppong (Morus bimbycis KoIDZ.) after cutting was better than that in kaeryangppon (Morus alba L.) and Daeryugppong(Morus Lhou(SER.) KoIDZ.). Dry weight in the barks of the hardwood cutting decreased up to 40days after cutting (decrease percentage of dry weight : about 14%) and Keomiseolppong showed the highest decrease precentage of dry weight. Change of C/N ratio decreased in the initiation, whereas that from 10days after cutting increased with the growth of new shoot, C/N ratio was the highest in Keomseolppong and the lowest in Kaeryangppong. Total sugar showed decreasing tendency up to 40 days after cutting the increase from 10 days to 20 days. Reducing sugar increased in the frist 20days, followed gradually decrease up to 40 days after cutting Starch levels decreased up to 40 days. Change in the content of starch closely paralleled to that of dry weight of bark of the hardwood cutting. Content of total sugar and starch in Keomseolppong was the highest, and was consumed more than that in the rest of varieties. Crude protein and soluble protein increased up to 10 days after cutting, followed decrease up to 40 days. Protein content of Keomseolppong was smaller than that in the rest of varieties. RNA content showed the same tendency with that of protein content, but Keomseolppong showed always the highest. Content of DNA did not show any change and difference among three varieties.

뽕나무 고조삽목에 있어서 각 품종별로 삽수피부의 건물량, C/N률, 탄수화물, 단백질 및 핵산 등의 삽목후 경시적 변화를 알아보기 위하여 삽목당일부터 삽목 후 40일까지 10일 간격으로 삽수의 피부를 채취 분석하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 뿌리와 신초의 생장은 검운뽕(Morus bombycis KoIDZ)이 가장 왕성하였으며, 다음으로 대륙뽕(Morus Lhou(SER.) KoIDZ.)과 개량뽕(Morus alba L.)순으로 낮았다. 2. 삽수피부의 건물량은 삽수당일 50%내외에서 삽목 후 40일째에는 36% 내외로 약 14%정도 감소하였으며, 뿌리와 신초의 생장이 빠른 검운뽕이 가장 높은 감소율을 보였다. 3. C/N율은 삽목 초기에 감소하다가 뿌리와 신초가 생장함에 따라 10일부터 증가하였으며, 검운뽕은 C/N율이 가장 높았고 개량뽕은 가장 낮았다. 4. 전당의 함량은 삽목 후 40일까지 감소하는 경향이었으나, 10일부터 20일 사이에는 약간의 증가를 보였다. 환원당은 삽목 후 20일까지 서서히 증가하였으며 그 후 감소하였다. 전분은 삽목 후 40일까지 감소하였으며 건물량 감소와 같은 경향이었다. rjadnsQHd은 다른 품종에 비해 전당, 전분의 함량이 많았으며, 뿌리와 신초가 생장함에 따라 소비량도 많았다. 5. 조단백질과 수용성단백질은 삽목 후 10일까지 증가하였으나 그 후 감소하였으며, 검운뽕의 단백질함량이 가장 적었다. 6. RNA는 단백질의 변화와 같은 경향이었으나, 검은뽕의 함량이 가장 많았다. DNA는 함량의 경시적 변화와 품종간 함량의 차이를 보이지 않았다.

Keywords