Hygienic Studies on Agricultural Products in Yungnam District (part I) Isolation of Aflactoxin producing Strains

영남지방 농산물에 대한 위생학적 연구 (제1보) Aflatoxin 생성균의 분리

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  • James J. Pestka
  • Published : 1989.01.01

Abstract

To isolate the aflatoxin producing strains from agricultural products in Youngnam districts, rice(59), meju(30), corn(32), barley(58), soil(33), peanut(30), soybean(45), and unhulled barley(60) were collected from markets or homes. From 342 sample sources, 280 strains of Aspergillus spp. were isolated. As a result of screening by TLC, 29 strains expressed fluorescent spot and four strains have a same Rf value of standard aflatoxins, and the percentage of contamination from aflatoxin producing strains was 1.3%, and those strains were estimated as Aspergillus flavus group by the examine of characteristics and morphology.

영남지방의 농산물로부터 Aflactoxin 생성균을 분리하기 위해 쌀 59점, 메주 30점, 옥수수 32 점 , 보리 58점, 토양 33점, 땅콩 30점, 대두 45점 및 겉보리 60점을 1989년 3월에서 7월 사이에 수집하였다. 총 342 시료로부터 280종의 Asperigllus속 균주를 분리하였고, 그 중에서 29균주가 형광성을 나타내었으나 4균주가 표준 Aflactoxin과 Rf치가 같은 물질을 생산하여 전체시료의 1.3%가 Aflactoxin 생성균에 오염되어 있음을 알 수 있었고 균학적 성질을 관찰한 결과 4균주 모두 Asp. flavus group으로 추정되었다.

Keywords