The Conditions Affecting Ethanol Tolerance of Yeast strains in Alcohol Ferwlentation - Study on the Aeration and Lipid Addition

알콜발효에서 효모의 에탄올 내성 조건-통기와 lipid첨가에 대한 연구

  • Published : 1989.07.01

Abstract

The alcohol fermentation was carried out to study the effect of aeration and unsaturated fatty acids added on the ethanol tolerance of Saccharomyces cerevisiae STV89 and Kluyveromyces fragilis CBS397. The cell growth rate and ethanol production rate was stimulated by aeration and the cell mass production and ethanol production were also substantially improved. With respect to strains, the maximum specific growth rate and overall ethanol productivity of K. fragilis under aerated condition were 6.4 fold and 4.4 fold higher than those of strictly anaerobic condition, although those of S. cerevisiae were increased 1.7 times and 2.3 times by aeration. The addition of ergosterol, linoleic acid and oleic acid also improved the cell growth and ethanol production of S. cerevisiae and K. fragilis. Thus it was found that oxygen and unsaturated fatty acids added played a decisive role on the increase of ethanol tolerance of yeast strains.

Saccharomyces cerevisiae STV89와 Kluyveromyces fragilis CBS397의 에탄올 내성에 대한 산소와 불포화 지방산의 첨가 영향을 연구하기 위한 알콜발효를 수행하였다. 실험결과 통기에 의하여 세포성장과 에탄올 생성속도가 촉진되어으며, 세포와 에탄올 생성량도 크게 증가되었다. 특히 균주의 비교에서 cell의 최대 비성장 속도와 에탄올 생성 속도가 S.cerevisiae의 경우 1.7배와 2.3배 증가하였지만, K. fragilis인 경우 6.4배와 4.4배가 증가하여 K. FRAGILIS가 에탄올 생성 및 cellgrowth를 위하여 S. cerevisiae보다 산소가 더 필수적인 요인으로 작용한다. 또한 S. cerevisiae와 K. fragilis 모두 ergosterol, linoleic acid 및 oleic acid의 첨가에 의하여 cell growth와 에탄올 형성이 향상되었다. 따라서 산소와 불포화 지방산은 효모의 에탄올 내성 증가에 중요한 요인으로 작용함을 알 수 있었다.

Keywords