The Formation of Anthocyanin and Growth Response of Ginseng Cell Lin in vitro

기내배양 인삼세포주의 Anthocyanin 형함과 생장반응

  • An, In-Ok (Dept. of Genetics & Physiology, Korea Ginseng & Tobacco Research Institute, ) ;
  • Park, Ji-Chang (Dept. of Genetics & Physiology, Korea Ginseng & Tobacco Research Institute, ) ;
  • Choe, Gwang-Tae (Dept. of Genetics & Physiology, Korea Ginseng & Tobacco Research Institute, )
  • 안인옥 (한국인삼연초연구소 유전생리부) ;
  • 박지창 (한국인삼연초연구소 유전생리부) ;
  • 최광태 (한국인삼연초연구소 유전생리부)
  • Published : 1989.12.01

Abstract

In order to clarify the characteristics of anthocyanln-producing cell line selected by in vitro grown cultures of ginseng (Panax ginseng C.A. Meyer), the calli of anthocyanin-Producing strain were cultured on media supplemented with different concentrations of 2,4-D and sucrose under light or dark condition. The light was found to be essential for anthocyanin synthesis. Anthocyanin synthesis of ginseng cell line was inhibited by the increase of 2,4-D in the medium. On the other hand, sucrose promoted the anthocyanin-production and the optimum concentration of sucrose for the highest production of anthocyanin was 5%. The growth of anthocyanin-producing tell line was best on the medium supplemented with 0.5 mg/l 2,4-D and 5% sucrose.

선발된 인삼세포주의 anthocyanin 형성과 생장에 미치는 광, 2,4-D 및 sucrose의 영향을 구명하고자 각각 처리를 달리하여 선발세포주를 배양하였던 바 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 선발세포주의 anthocyanin 형성에는 광이 필수적이었으며, anthocyanin 함량은 3.18mg/g로서 비교적 많이 형성되었다. 2. 선발세포주의 anthocyanin 형성은 2,4-D의 농도가 증가함에 따라 억제되었고, 특히 2,4-D 0.1ppm 첨가구에서 최대치를 보였으며, 반면에 정상세포주는 2,4-D의 농도에 관계없이 anthocyanin 형성이 미미하였다. 3. 선발세포주의 생장은 정상세포주보다 양호하였으며, 선발세포주는 2,4-D 0.5ppm 첨가배양기에서 그리고 정상 세포주는 2,4-D 1ppm 첨가배양기에서 최대의 생장을 보였다. 4. 선발세포주의 sucrose에 대한 반응을 보면, sucrose 농도 5% 첨가배양기에서 anthocyanin 함량과 생장이 최대를 나타내었다. 5. 이상의 결과를 종합하면 선발한 인삼세포주는 anthocyanin 을 형성하는 특징을 가진 변이체로 인정할 수 있었다.

Keywords