Variation in Bowman-Birk type Protease Inhibitors of Soybeans

대두 Bowman-Birk형 Protease Inhibitor들의 품종간 비교

  • Rho, Beom-Seop (Department of Agricultural Chemistry, Seoul National University) ;
  • Lee, Hong-Suk (Department of Agronomy, Seoul National University) ;
  • Kim, Su-Il (Department of Agricultural Chemistry, Seoul National University)
  • Published : 1989.06.30

Abstract

Bowman-Birk type protease inhibitors of soybeans were purified with gel filtration on Sephadex G-75. Significant differences were found in the content and in the electrophoretic patterns of the purified protease inhibitors. Ten among fourteen electrophoretic bands appeared as protease inhibitors. The chymotrypsin and trypsin inhibiting activities in soybeans showed three and four fold variation respectively. And the cultivars with higher chymotrypsin inhibiting activities seemed to have higher cysteine contents.

대두로부터 추출, 정제한 Bowman-Birk형 protease inhibitor 들의 함량과 전기영동양상을 비교하고 정제된 inhibitor내에 존재하는 각 isoinhibitor들의 함량을 조사하였으며 종실내 총 chymotrypsin 저해활성도와 cysteine 함량과의 관계를 알아보았다. 8품종의 대두로부터 Sephadex G-75를 이용하여 얻은 정제된 Bowman-Birk형 protease inhibitor들의 함량은 단백질 100g당 $6.67{\sim}9.36g$으로 품종간에 큰 차이가 있었다. 정제된 Bowman-Birk형 protease inhibitor들의 전기영동 양상은 품종간에 많은 차이를 보였으며 각 band의 함량에도 차이가 있었다. 8품종의 정제된 inhibitor에서 나타나는 총 14개의 전기영동 band 중 10개의 band가 protease 저해활성도를 보유하였고 그중 chymotrypsin 저해활성도가 높은 것은 band 7이었으며 그 함량은 단백질 100g당 $0.768{\sim}1.271g$으로 품종간에 차이를 보여 종실내 chymotrypsin 저해활성도가 높은 품종에서 함량이 많았다. 대두품종별 chymotrypsin 및 trypsin저해활성도는 각각 종실 g당 $52,200{\sim}15,225$$164,700{\sim}37,500$으로 품종간에 3배 및 4배의 차이를 보였고 단백질 g당으로 환산한 값은 $158,662{\sim}40,033$ 및 500, $608{\sim}120,347$로서 종실 g당 저해활성도와 같은 경향이었으며 3배 이상의 차이를 보였다. 품종별 cysteine 함량은 단백질 g당 $0.1258{\sim}0.0763-mmoles$로서 품종간에 차이를 나타내었으며 이는 실내 총 chymotrypsin 저해활성도와 정의상관관계가 있었다.

Keywords