Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 18 Issue 4
- /
- Pages.375-388
- /
- 1989
- /
- 1226-3311(pISSN)
- /
- 2288-5978(eISSN)
The Study of Copper Metabolism by Protein Intake and Status of Copper Intake in Young Adult Womon
한국 성인 여자의 구리 섭취 상태 및 단백질에 의한 구리 대사에 관한 연구
- Kim, Soon-Kyung (Dept. of food and nutrition, Soonchunhyang University)
- 김순경 (순천향대학교 식품영양학과)
- Published : 1989.12.30
Abstract
The study was designed to examine the of effects of level of protein intake on Cu metabolism in 6 healthy young adult women. The subjects were given 4 levels of protein diet, 0.45g (period I), 0.60g (period III), 0.75g (period II) and 0.90g (period IV) of protein per Kg of body weight and 0.86mg 0.70mg, 1.86mg and 2.34mg of Cu per day for 5 days respectively. During the experimental period, urine sample were collected everyday and fecal sample were collected for last 2 days of each dietary period. The samples were analyzed for Cu contents. Mean daily urinary Cu excretion were
건강한 여대생을 대상으로 하여 1일 총 열량은 체중 1kg당 40kcal, 단백질은 체증 1kg당 0.45g (I 단계식이), 0.60g(III 단계식이), 0.75g(II 단계식이), 0.90g(IV 단계식이)의 4가지 수준으로 조정한 식이를 각각 5일간씩 20일간 섭취시키고 구리의 섭취량, 배설량 및 대사를 관찰한 결과는 다음과 같다. 1. I, III, II 와 IV단계 식이내의 구리함유량은 각각 0.86mg, 0.70mg, 1.86mg,과 2.34mg이었다. 2. 소변중의 평균구리배설량은 I, III, II과 IV단계 식이섭취 기간 동안 각각
Keywords