Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 21 Issue 5
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- Pages.613-618
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- 1989
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- 0367-6293(pISSN)
Cooking Quality and Texture of Japonica-Indica Breeding Type and Japonica Type, Korean Rice
한국산(韓國産) 미곡(米穀), 통일계(統一系)와 일반계(一般系)의 취반특성(炊飯特性) 및 Texture 에 관(關)한 연구(硏究)
- Lee, B.Y. (Agricultural Sciences Institute, RDA) ;
- Yoon, I.H. (Agricultural Sciences Institute, RDA) ;
- Tetsuya, Iwasaki (National Food Research Institute) ;
- Ikuji, Kamoi (Tokyo University of Agriculture) ;
- Tetsujiro, Obara (Tokyo University of Agriculture)
- 이병영 (농촌진흥청 농업기술연구소) ;
- 윤인화 (농촌진흥청 농업기술연구소) ;
- 암기철야 (일본농림수산성식품총합연구소) ;
- 압거욱삼 (일본동경농업대학교 농예화학과) ;
- 소원철이랑 (일본동경농업대학교 농예화학과)
- Published : 1989.10.01
Abstract
Tirteen rice varieties of Japonica-Indica briefing type (J-I breeding type) and ten of Japonica type produced in Korea in 1985 were studied on cooking quality of milled rice and texture of cooked rice. The results are as follows: in the Looking quality, water uptake ratio of cooked rice and total solid in residual liquid showed significant
한국산 미곡 통일계 및 일반계 품종들의 미질특성을 구명하기 위하여 1985년에 3개 작물시험장(수원작물시험장, 영남작물시험장 및 호남작물시험장)에서 생산된 통일계 13품종과 일반계 10품종을 재료로 하여 백미의 취반특성 및 밥의 texture 특성을 조사하였다. 취반특성 중 흡수율 및 취반시 사용한 용액 중 용출고형물은 각각