Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 21 Issue 2
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- Pages.276-282
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- 1989
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- 0367-6293(pISSN)
Contamination Level and Dietary Intake of Total Mercury in Common Restaurant Meals of Seoul Area
서울시내 대중식사중 수은의 오염실태 및 총 섭취량 평가
- Lee, Mi-Gyung (Department of Food & Nutrition, Ewha Woman's University) ;
- Lee, Su-Rae (Department of Food & Nutrition, Ewha Woman's University)
- Published : 1989.04.01
Abstract
To investigate the contamination level and total dietary intake of Hg in common restaurant meals of Seoul area, 125 samples of 5 typical meals were collected and determined for their total Hg contents by flameless atomic absorption sepctrophotometry. The average concentrations of Hg were 0.186ppm in drained residues and 0.007ppm in fluids, in which two samples yeukkye-jang and bibim-bab from two sites showed such a high level of 20-30 times of mean values. The average amount of Hg per meal excluding the two samples was
서울시내의 대중음식점에서 판매되는 식사중 수은(Hg)의 오염 정도를 분석하고 이들 식사로부터 수은의 총 섭취량을 추정하였다. 시료는 설롱탕(또는 갈비탕), 육개장, 된장찌개 백반, 비빔밥, 비빔냉면이며 이들을 고형물과 국물로 분리하여 무염화 원자흡광 분석법으로 수은 함량을 분석하였다. 전 지역의 식사 125점 중 평균 수은 농도는 고형물 0.186ppm, 국물 0.007ppm이었으며 두 지역에서 나온 비빔밥과 육개장에서 평균치의 20-30배나 되는 시료가 각각 1개씩 발견되었다. 예외적으로 높은 농도로 오염된 두 시료를 제외한 대중 식 사 1인분 중 수은 함량은