Abstract
Large and small starch granules were isolated and characterized from kernels of Hiproly barley. Average size of large granules were $28-30{\mu}m$ and that of small granules were $6{\mu}m$. The small granules consist of 95% of total starch granules. Large granules contained more amylose than small granules. Distribution of isoamylase-debranched starch components, X-ray diffraction patterns, gelatinization characteristics by differential scanning calorimetry, and starch-granule susceptibility to acid were investigated. Large granules contained more long B chains of amylopectin and had the lower ratios of Fr. III to Fr. II , which represent one of the structural characteristics of amylopectin, than those of small granules. Small granules had higher conclusion temperature and smaller heat of gelatinization than those of large granules by D.S.C.. Both granules had A-type pattern of X-ray diffractopgrams, but hydrolysis of granules with acid showed different A-type patterns between large and small granules.
보리 전분입을 구성하는 대입자와 소입자의 물리, 화학적 차이에 관해서 비교하였다. 대입자의 직경은 약 $28-30{\mu}m$이고. 소입자는 약 $6{\mu}m$ 이었으며, Hiproly 전분 입자의 수에 대한 소입자의 수는 95%정도 이었다. 아밀로오즈의 함량은 대입자가 소입자 보다 높게 나타났다. 아밀로오즈의 분자 형태에 관한 대입자 소입자 전분의 고찰로써, iso-amylase처리 전분의 구성성분의 차이, X선 회절도의 차이, 호화특성, 산분해성 등의 검토에 의하면, 아밀로펙틴의 미세결정 구조인 망상구조상에 있어서 대입자와 소입자가 서로 다른 구조를 하고 있으리라 예측된다.