A Study of Water Quality of Lake Daeho

대호(大湖) 수질변화(水質變化)에 관한 연구(硏究)

  • Shim, Jae-Hwan (Agricultural Development Corporation Agricultural Engineering Test and Research Center) ;
  • Park, Geun-Jo (Agricultural Development Corporation Agricultural Engineering Test and Research Center) ;
  • Kim, Weoun-Ki (Agricultural Development Corporation Agricultural Engineering Test and Research Center)
  • 심재환 (농업진흥공사 농업토목시험연구소) ;
  • 박근조 (농업진흥공사 농업토목시험연구소) ;
  • 김원기 (농업진흥공사 농업토목시험연구소)
  • Published : 1988.12.10

Abstract

This study was designed to find out whether the water quality of Lake Daeho would be suitable for Sgricultural purposes during 1984-1988 perird. Thr results were as follows ; 1. There was an apparent seasonal temperature fluctuation$(6-25^{\circ}C)$ above the entrance of the culvert at the depth of 14m, but the temperature below remained constant at $11,9^{\circ}C$. 2. The yearly water qualities observed at the deepest site by the seadike were 7.4-7.5 pH, 16,800-1,472 ${\mu}mhos/cm$ EC, 9.2-10.8ppm DO, 1.3-2.5ppm DOD, 2.4-5.3ppm COD, 0.22-2.29ppm T-N, 0.01-0.10ppm T-P. 3. The average values of water qualities at the epilimnion in 1988 were 7.6 pH, 1,745umhos/cm EC, 10.8ppm DO, 1.8ppm DOD, 2.4ppm COD, 0.52ppm T-N, 0.05ppm T-P. 4. The salinity of the epilimnion at a 6m depth was 29,000ppm before the final closure of the seadike. It was 11,000 ppm in March 1984, 4,300ppm in March 1985, 2,000ppm in March 1986 and 1987, and 900ppm in March 1988. The salinity of the whole water column decreased from 29.000ppm to 1,200 ppm in March 1988. The average salinity above and below the culvert in 1987 was about 1,300ppm, and 30,000ppm respectively reaching that of seawater. 5. The highest salinity was observed at the epilimnion by the seadike, showing about 5,835ppm in 1984. 6. The seasonal salinity fluctuation was 2,000ppm in May, 800ppm in October, and 485ppm in September 1987. 7. The halocline was observed at the depth of 14m where the entrance of the culvert was located. Therefore, the epilimnion water is suitable for agricultural purposes, and the intake of water from Lake Sapkyo seems to be unnecessary.

대호(大湖) 방조제(防潮堤) 축조(築造) 후(後) 담수호(淡水湖)의 수질(水質)을 조사(調査)하여 염농도 및 일반수질변화가 관개용수원에 미치는 영향을 규명(糾明)하고자 '84년(年) 에서 '88년(年) 5월(月) 까지의 조사결과(調査結果)를 요약(要約)하면 다음과 같다. 1. 대호(大湖) 담수호(淡水湖)의 수온분포(水溫分布)는 암거탄구 설치지점(設置地點)인 -14m 상부에는 계절변화(季節變化)에 따른 기온(氣溫)의 영향으로 변화(變化)$(6-25^{\circ}C)$가 많았으며, 암거탄구 이하에서는 $11.9^{\circ}C$로 년중(年中) 변화(變化)가 없었다. 2. 방조제(防潮堤) 앞 제일 깊은곳의 연도별(年度別) 수질변화는 pH7.6 $EC16,800-1,472{\mu}m$ hos/cm, DO 9.2-10.8ppm, BOD 1.3-2.5ppm, COD 2.4-5.3ppm, T-N 0.22-2.29pp, T-P는 0.01-0.10ppm을 나타내었다. 3. 대호(大湖) 담수층(淡水層)의 평균 수질성적('88년)은 pH 7.6, $EC1,745{\mu}m$ hos/cm, DO 10.8ppm, BOD 1.8pp, COD 2.4pp, T-N 0.52ppm, T-P 0.05ppm으로 전(全) 지점(地點)에서 비슷한 경향(傾向)이었다. 4. 담수층(淡水層)(6m)에서의 염도변화(鹽度變化)는 체절(締切) 전(前) 29,000ppm에서 '84년(年) 3월(月) 11,000ppm '85년(年) 3월(月) 4,300ppm, '86년(年), '87년(年) 3월(月)에는 2,000ppm, '88년 3월(月)에는 900ppm 까지 낮아졌다. 호내(湖內) 평균(平均) 염도(鹽度) 29,000ppm 정도에서 '88년(年) 3월(月) 1,200ppm 까지 낮아졌다. 또한 암거탄구 상부의 평균염도('87년(年))는 1,300ppm 정도였으며, 탄구아래는 해수(海水)와 같은 30,000ppm정도였다. 5. 담수층(淡水層)에서 가장 높은 염도를 나타낸 지점(地點)은 방조제(防潮堤) 앞 부근이며, '84년(年)에는 5,835ppm 이었다. 6. 조사시기별(調査時期別) 염도변화(鹽度變化)는 갈수기인 '87년(年) 5월(月) 2,000ppm에서 홍수기 후 8월(月) 800ppm, 풍수기인 9월(月)에는 485ppm까지 낮아졌다. 7. 염분약층(鹽分躍層) 깊이는 암거탄구 지점(地點)인 -l4m까지 유지(維持)되어 담수호화(淡水湖化)가 진행(進行)되었다. 그러므로 대호(大湖) 담수층(淡水層)의 수질은 농업용수원(農業用水源)으로는 큰 문제가 없으며, 삽교호로부터 제염용수(除鹽用水)의 공급(供給)도 불필요할 것으로 사료된다.

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