Abstract
The bio-electrode for L-asparagine, excellent in the reproducibility of responsibility, has been constructed by immobilizing the bacterium Proteus mirabilis on an ammonia gas sensor. This electrode was investigated for the effects of pH, temperature, buffer solution, bacterial amounts and interferences, and stability with the lapse of time. The response of the bacterial electrode was linear in the range of $9.0{\times}10^{-5}$ ∼ $1.0{\times}10^{-2}M$ L-asparagine with a slope of 58.9mV/decade in pH 7.8, 0.05M phosphate buffer solution at $30^{\circ}C$. The bacterial amounts used for this electrode was 3 mg and response time was 7∼9 min. Therefore, this assembly can be used for the determination of L-asparagine.
박테리아 Proteus mirabilis를 $NH_3$ 기체감응 전극에 고정시켜 감응도의 재현성이 우수한 L-asparagine 박테리아 전극을 제조하여 pH, 온도, 완충용액, 박테리아의 양, 여러가지 아미노산 및 무기염류 등에 의한 영향과 시간에 따른 전극의 안정성에 관하여 조사하였다. 그 결과, $30^{\circ}C$에서 pH 7.8인 0.05M phosphate 완충용액을 사용하였을 때 $9.0{\times}10^{-5}$ - $1.0{\times}10^{-2}M$ 범위내에서 직선성을 나타내었고, 감응기울기는 58.9mV/decade였다. 또한, 이때 사용된 박테리아의 양은 3mg이었으며, 감응시간은 7∼9분이었다. 따라서 본 박테리아 전극은 L-asparagine의 정량에 유용하게 사용될 수 있을 것이다.