Korean Journal of Poultry Science (한국가금학회지)
- Volume 15 Issue 4
- /
- Pages.277-280
- /
- 1988
- /
- 1225-6625(pISSN)
- /
- 2287-5387(eISSN)
Effects of Dietary Supplements of Live Yeast (Saccharomyces Cervisiae) on the Growing Performance of Broiler Breed
활성효모(Saccharomyces Cervisiae) 급여가 부로일러의 육성효과에 미치는 영향
Abstract
As a whole, the improvement of the weight gain ratio has rather a clear effect for the groups fed live yeast especially at 0.1% level, comparing with the control, and the nutrient digestibility is also improved, noticeably in protein digestibility. Feed intake is not, however, increased for the live yeast fed groups comparing with the control. The live yeast supplements are apparently responsible for the overall improvement in the nutrient availability and this, in turn, resulted in the weight gain of treated groups over the control.
전반적으로 볼 때 대조구에 비해 활성효모 첨가구에서 증예량의 개선효과를 보였으며 0.1% 첨가구에서는 5% 수준에서 유의성이 있었다(P<0.06). 특히, 단백질의 경우는 개선효과가 명확하게 나타났음을 찾아볼 수 있었다. 그리나 사료섭취량은 대조구에 비해 활성효모 첨가구에서 증가하지는 않았다. 따라서, 증체효과는 활성효모의 첨가에 의해 사료에 함유된 영양분의 이용성이 개선되었기 때문이라고 본다.
Keywords