Efficiency Analysis of fermentation Process on Available Electron Balance

Available Electron Balance에 의한 발효과정의 에너지효율

  • Published : 1988.04.01

Abstract

Energy efficiency of bacterial cell mass and product formation from cellulose using Ruminococcus albus and Ruminococcus flavefaciens with application of available electron balance were discussed. Values of true growth yield, η$_{max}$ and η$^{max}_{th}$ and maintenance coefficient, m$_{e}$, were estimated us-ing experimental data, and the results were compared with estimates obtained from theoretical ap-proach. Experimental values were similar in magnitude to theoretical values in $Y^{max}_{ATP}$= 10.5 g cells/ mole ATP. Therefore, $Y^{max}_{ATP}$ values of Ruminococcus albus and Ruminocoecus flavefaciens were considered similar to 10.5 g cells/mole ATP.

Ruminococcus albus와 Ruminococcus flavefaciens 두 균주를 사용하여 기질 cellulose로부터 균체량과 생성물 형성에 대해서 available electron balance를 적응한 에너지 효율이 검토되었다. 실험 결과로부터 진정수율(true growth yield) 값인 η$_{max}$, η$^{max}_{th}$ 두 값과 유지 계수값인 m$_{e}$ 값이 이론적 접근으로부터 얻어진 값들과 비교 검토되어졌다. 실험치는 $Y^{max}_{ATP}$=10.5g cells/mole ATP 값을 적용한 이론치와 비슷하므로 Ruminococcus albus, Ruminococcus flavefaciens의 $Y^{max}_{ATP}$ 값은 10.5와 비슷한 값을 갖는 것으로 사료되어진다.

Keywords