Korean Journal of Plant Resources (한국자원식물학회지)
- Volume 1 Issue 1
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- Pages.42-47
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- 1988
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- 1226-3591(pISSN)
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- 2287-8203(eISSN)
Effect of Quality and Yield to Different Purning Degree in Lycium Chinense Miller
구기자 전기정도가 품질 및 수량에 미치는 영향
Abstract
The florescence steps of Lycium chinense M. are as follows: Budding-Yellow, leaf-Falling-Flowering. Pruning treatment has a long stem diameter compared withnon-pruning treatment and as a result, the numbers of internode were great and thetotal effective numbers of branch were great, too. In the non-pruning treatment asthe fruit length was short so the fruit was small, and on the contrary in the pruningtreatment as the fruit length was long so large and good fruits were produced.Fresh fruit weight produced per 10a was increased as much as 38-39% in thesurface pruning treatment and in the pruning treatment l0Cm away from surfacecompared with in the non-pruning treatmerlt.
생약식물로서 중약한 위치를 점하고 있는 구기자의 전지정도에 따른 품질 및 수량반응을 구명하기 위하여 1982 ~ '83년 2개년에 걸쳐 "진도재래"를 공시시험한 결과는 다음과 같다. 1. 구기자의 개화반응은 맹모 - 황엽 - 낙엽 - 개화의 일련의 단계를 거쳐 개화되었고, 2. 무전지구에 비해 전지구가 간장이 길고 그에 따른 절수도 많았으며 총 유효분지수가 많아 수량에 영향을 주었다. 3. 무전지구에서는 과정이 짧아 과실이 잘고 전지구는 과정이 길고 굵은 충실한 과실이 생산되어 상품가치가 높았다. 4. 10 a 당 수량은 무전지 방치구(76kg)에 비하여 지표면 전지구와 지표면 10 cm 전지구에서 38 ~ 39%의 증수효과가 있어 구기자는 모년 무전하여 재배하는 것이 바람직하다고 사료된다. 5. 구기자 수확회수별 수량은 2회 수확으로 생산량의 85%를 수확할 수 있어 수학노력 절감이 앞으로의 과제라 하겠다.
Keywords