The Effect of Dietary Protein and Fat Levels on the Growth and Immune Response in Rats

단백질과 지방의 수준을 달리한 식이로 사육한 흰쥐의 성장과 면역반응에 관한 연구

  • 이현옥 (중앙대학교 가정대학 식생활학과)
  • Published : 1988.02.01

Abstract

This study was carried out to investigate the effects of different protein and fat levels on the growth and on immune response in rats. In experiment 1, Sprague-Dawly male rats were fed diets containing 6%, 15%, or 30% casein with 2 levels of fat(2% and 30%) at each protein level. In experiment 2 and 3, rats were devided into 8 diet groups ; 4 different sources of proteins(casein, meat protein, fish protein, and gluten) were used at 15% level of the diet with 2% or 30% of dietary fat. The results show as follows 1) The rats in 6% casein group showed lower body weight gain and organ weight than those in 15% and 30% casein groups. There was no significant difference between 15% and 30% casein groups. In experiment 2, the gluten diet group showed the lowest growth rate and epididymal fat pad weight among 4 different dietary protein groups regardless the level of dietary fat. 2) There was no significant difference in immune response according to the sources and levels of dietary protein. However, the rats fed high fat diet showed the lower plaque-forming cell response than those fed low fat diet regardless dietary protein.

단백질의 수준과 종류, 지방의 수준에 따라서 나타나는 실험동물의 성장, 장기와 지방조직을 관찰하였으며 mitogen에 의한 lympocyte의 생산능력 및 PFC에 의한 면역능력을 관찰한 결과는 다음과 같았다. 1) 실험1의 결과, 체중증가량과 장기 무게는 지방수준에 관계없이 6%의 casein을 섭취한 군이 15%나 30% casein군에 비하여 낮았다. 그러나 15%군과 30%군 사이에는 유의적인 차이가 없었다. 2) 전체 실험을 통하여 본 연구에서는 단백질의 종류나 수준에 따른 면역능력의 차이는 나타나지 않았다. 그러나 단백질의 수준이나 질에 관계없이 고지방식이(30%)를 섭취하였을 때가 저지방식이를 섭취하였을 때에 비하여 면역능력이 낮은 경향을 보였다.

Keywords