Determining Method of Sulfites in Foods by Ion Chromatography

  • Kim, Myung-Hee (Seoul Metropolitan Government Institute of Health and Environment) ;
  • Chae, Young-Zoo (Seoul Metropolitan Government Institute of Health and Environment)
  • Published : 1988.09.01

Abstract

Anion chromatographic (lC) method was developed for the determination of sulfites infoods. Sulfites refer to sulfur dioxide that was separated from a food sample by addition of acid and heating, and carried into a trapping solution by distillation. The trapping solution was applied to IC system. Sulfites was separated on an anionic separator column, HPIC-AS4A with 0.75mM $NAHCO_3/2.25mM\;Na_2CO_3$ as the eluent and determined by the use of conductivity detector. The recoveries of sulfites added to water, carrot and apple at level of 1 ppm were 99.8%, 91.6% and 83.5%, respectively. The detection limit was 0.2 ppm in the case of a 10 g sample size. All experiment could be finished within 20 minutes

아황산염류는 표백, 살균, 간별 방지 및 황산화 등의 목적으로 식품첨가물로 많이 사용되고 있다. 이러한 아황산염류의 시험 방법은 우리나라 보사부의 공정시험으로 지정된 적정법과 비색법 이외도 GLC, HPLC, AAS 등을 이용한 많은 분석방법들이 연구되어 왔으나 그 정밀도, 검출한계, 안정성 등에 많은 문제가 있다. 이에 저자 등은 IC를 이용하여 아황산염류를 신속하고 정확하게 정량할 수 있는 방법을 모색하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1) I.C를 이용하여 $SO_2^{-2}$로서 0.2ppm까지 검출할 수 있었으며 분석기산은 20분 이내였다. 2) 흡수액은 아호아산이온의 안정성을 고려하여 3% $H_2O_2$을 사용함으로써 안정한 황산이온으로 산화시켜 정량하였다. 3) 증류수에 표준액을 첨가한 후 증류하여 측정한 회수율은 99.8%로 양호하였으나 실제 식품에 첨가한 경우는 식품의 종류에 따라 회수율의 차이가 있었다.

Keywords