A Monitoring Survey on Pesticide Residues in Pears and Sweet Persimmons

배와 단감 중 농약 잔류에 관한 조사 연구

  • 이해근 (농촌진흥청 농약연구소) ;
  • 이영득 (농촌진흥청 농약연구소) ;
  • 신용화 (농촌진흥청 농약연구소)
  • Published : 1988.09.01

Abstract

A pesticide monitoring survey was undertaken for the both 30 samples of pears and sweet persimmons from chief producing districts in1985 to evaluate pesticide residues in these agrcultural products and also to give basic informations in establishing maximum residue limits. Pesticide residues in pears were detected with fairly low in 7-60% of total samples. Even the maximum residue levels were only in the amount of 1/53-2/3 compared with maximum residue limits established in fruits in Environment Administration, Korea. Most of the residues (71-82%) was remained in peels of pears. Incase of sweet persimmons, captan, captafol, EPN, parathion, and phenthoate residues were also detected with fairly low in 3-20% of total samples. Presently, it is considered that pesticide residues in pears and sweet persimmons may be no harmful levels for food commodities.

배와 단감중 농약잔류량을 조사하기 위해 전국 주산단지에서 각 30점씩 1985년 에 채취, 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 배의 경우 7~60%의 시료에서 잔류농약이 검출되었으나 잔류수준은 매우 낮았다. 검출시료의 평균잔류량은 잔류허용기준에 크게 미달되었으며 조사최대치의 경우에도 잔류허용기준의 1/53~2/3에 불과하였다. 2. 검출농약의 잔류분포를 보면 captan과 captafol은 75~80%가 0.2ppm 이하로, dicofol은 77%가 0.1ppm 이하로 parathion은 60%가 0.05ppm 이하로 검출되었다. 3. 한편 배 과일의 부분별 잔류분포를 조사한 결과 배 중 잔류농약의 대부분이 과피에 잔류하고 과육에는 18~29% 잔류하였다. 4. 단감의 경우는 captan, captafol, EPN, parathion 및 phenthoate가 3~20%의 시료에서 검출되었으나 잔류수준은 매우 낮았으며 조사최대치의 경우에도 잔류허용기준에 크게 미달하였다. 본 조사결과는 배와 단감이 사과와 더불어 우리나라의 중요수출농산물인 만큼 농산물 국제무역에서 장애요인의 하나인 농약 잔류문제에 대처하고 또한 식품별 잔류허용기준설정에 중요한 기초 자료로 활용될 것이다..

Keywords