Ultrastructure of Normal and Inside White Part in Korea Red Ginseng

홍삼의 정상 및 내백부의 미세구조

  • Published : 1988.12.01

Abstract

Ultrastructure of inside white part was compared with normal part in Korea Red ginseng by scanning electron microscope. The inside white part was in number and smaller inside of starch particle than those in the normal. The large membranous components in the inside white part seemed to be thinner than those in the normal. Thin membranous components may be related to lower protein content as previously reported. Starch particles in red ginseng were flat and amorphous.

정상홍삼절편과 내백삼절편의 중심부위를 주사전자현미경으로 관찰한 결과 내백부는 전분과의 수가 적고 크기도 적었으며 주름이 많고 얇은 막 물질을 가지고 있었다. 전분리는 판상의 집적뢰로 보였으며 모양이 일정치 아니하였다. 내백의 얇은 막 물질은 기보도된 수용성 단백질의 부족사실과 관련되는 것 같다.

Keywords