Effects of the Seed Root Weight and the Local Varieties on the Yield and Quality of Cnidium officinale Makino root

천궁(川芎)(Cnidium officinale Makino)의 산지별(産地別) 재배종(裁培種)과 종근중(種根重)이 수량(收量) 및 품질(品質)에 미치는 영향(影響)

  • Chang, Sang Moon (Dept. of Agri. Chem., Coll. of Agri., Kyungpook Natl. Univ.) ;
  • Choi, Jyung (Dept. of Agri. Chem., Coll. of Agri., Kyungpook Natl. Univ.) ;
  • Jyung, Sang Hwan (Kyungpook Provincial office of Rural Development) ;
  • Shu, Dong Hwan (Kyungpook Provincial office of Rural Development)
  • 장상문 (경북대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 최정 (경북대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 정상환 (경북농촌진흥원 시험국) ;
  • 서동환 (경북농촌진흥원 시험국)
  • Published : 1988.12.30

Abstract

We studied the effects of the seed root weight and the local varieties on the yield and the quality of Cnidium officinale Makino root. The fresh and dried root weight per plant was found to be 92.7 g and 18.5 g in the large seed root(20-25 g), while 94.5 g and 17.0 g in the small seed root(15-20 g), respectively. The fresh and dried roots were produced 906.8kg/10a and 190.2kg/10a in the large seed root, but 721.2kg/10a and 165.2kg/10a in the small seed root, respectively. The root weight per plant, root yield per 10a and diethyl ether extract contents in root of Ul-Reung cultivar were higher than those of the other varieties. The root weight per plant and root yield per 10a were positively correlated with the contents of diethyl ether extracts in the large seed root, and with the ash contents of root in the small seed root. It is recommended for the high quality root production of cnidium officinale Makino to select and cultivate the large seed root(20-25 g) of Ul-Reung cultivar.

양질(良質)의 천궁근(川芎根)을 생산(生産)하기 위한 우량품종(優良品種)을 선발하기 위한 목적(目的)으로 각(各) 주산지(主産地)의 재배산(栽培産) 종근(種根)을 수집하여 종근(種根)의 무게를 표준구(標準區)(20~25 g)와 소구(小區)(15~20 g)로 구분(區分)하여 재배(栽培)한 결과(結果)를 다음과 같이 요약(要約)하였다. 주당(株當) 생근(生根) 및 건조근(乾燥根)의 중량(重量)은 표준구(標準區)가 92.7 g 과 18.5 g 이었으며, 소구(小區)에서는 94.5 g 과 17.0 g 이었다. 지역간(地域間)에는 울릉산(鬱陵産)이 타지역산(他地域産)에 비(比)하여 많았다. 생근(生根) 및 건조근(乾燥根)의 수량(收量)은 표준구(標準區)의 경우 906.8kg/10a와 190.2kg/10a이었으며, 소구(小區)에서는 721.2kg/10a, 165.2kg/10a으로서 표준구(標準區)의 수량(收量)이 더 많았으며, 울릉산(鬱陵産)의 수량(收量)이 타지역산(他地域産)에 비(比)하여 많았다. 회분(灰分) 및 에테르엑기스함량(含量)은 각각(各各) 3.38~3.59%와 3.67~3.87%의 범위에 속(屬)하였으며, 대전(大田), 공주산(公州産)은 회분함량(灰分含量)이, 울릉산(鬱陵産)은 에테르엑기스함량(含量)이 비교적 많았다. 표준구(標準區)에서는 주당(株當) 근중량(根重量) 및 수량(收量)은 에테르엑기스함량(含量)과 고도(高度)의 정(正)의 상관(相關)이, 소구(小區)에서는 회분함량(灰分含量)과 정(正)의 상관(相關)이 인정(認定)되었다. 그러므로 천궁(川芎) 재배시(栽培時)에는 종근(種根)의 무게가 20 g 이상(以上)인 울릉산(鬱陵産)을 선정(選定)함이 수량(收量) 및 품질(品質)이 우수(優秀)한 천궁근(川芎根)을 생산(生産)할 수 있을 것으로 판단(判斷)되었다.

Keywords