해조가공품의 Dietary Fiber 함량과 물리적 특성

Determination and Physical Properties of Dietary Fiber in Seaweed Products

  • 김선희 (조선대학교 식품영양학과) ;
  • 박희연 (조선대학교 식품영양학과) ;
  • 박원기 (조선대학교 식품영양학과)
  • 발행 : 1988.12.30

초록

전남 서남해안에서 생산되는 수출용 해조가공품인 마른미역, 마른다시마, 찐톳, 마른김, 마른파래, 한천을 시료로 하여 Dietary Fiber의 함량, 보수성 및 밀도를 측정한 결과는 다음과 같다. 1. Dietary Fiber 중 Neutral Detergent Fiber는 찐톳이 41.52%로 가장 많고, 한천이 0.05%로 가장 적었으며, Acid Detergent Fiber도 찐톳이 26.20%로 가장 많고, 한천이 0.01%로 가장 적게 나타났다. Lignin은 찐톳이 6.94%로 가장 많고, 마른김과 한천은 거의 존재하지 않았으며, Hemicellulose는 마른김이 25.79%로 가장 많고, 한천이 0.04%로 가장 적게 나타났다. 또한 Cellulose는 찐톳이 19.26%로 가장 많고 한천이 0.01%로 가장 적게 나타났다. 보수성은 마른미역이 $16.6g{\cdot}waer\;/\;g{\cdot}A.D.P$로 가장 큰 값을 보였고, 기타 시료는 $6.1{\sim}8.5g{\cdot}water\;/\;g{\cdot}A.D.P)$로 비슷하였으며, 침지시간 및 입자크기별 보수성의 변화는 크게 나타나지 않았다. 밀도는 Direct density가 $500{\sim}806mg/ml$Bulk density가 $0.562{\sim}0.833g\;/\;cc$Hydrated density가${1.4{\sim}2.01g\;/\;ml$Hydrated volume expansion이$102{\sim}160%$였으며, Direct density와 Bulk density의 값은 대체로 상응하였다.

The contents of dietary fiber and physical properties of seaweed products for export produced in the south west sea side of korea were determined. The samples selected in this study were Dried sea mustard, Dried sea tangle, Cooked seaweed fusiforme, Dried laver, Dried sen lattuce and Agar-agar. The results were as follows : The contents of dietary fiber were 0.05-41.52% of Neutral Detergent Fiber, 0.01-26. 20% of Acid Detergent Fiber, 0-6.94% of Lignin, 0.04-25.79% of Hemicellulose and 0.01-19.26% of Cellulose and Cooked seaweed fusiforme, Dried son mustard and Dried sea tangle she wed higher values. Water-Holding Capacity was 6.1-19.65 water/g Acetone Dried Powder and Dried sea mustard showed the Highest value. Densities were 500-806mg/ml of direct density, 0.562-0.833g/cc of bulk density, 1.40-2.01g/m1 of hydrated density and 102-160% hydrated volume expansion. Direct density and bulk density corresponded largely.

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