Studies on Inulase from Jerusalem artichoke

돼지감자중의 Inulin 분해효소에 관한 연구

  • 전덕영 (전남대학교 자연과학대학 식품영양학과) ;
  • 김명희 (목포전문대학 식품영양과)
  • Published : 1988.09.30

Abstract

The inulase(EC 3.2.1.7) was isolated from the tuber of Jerusalem artichoke by conventional purification methods including ammonium sulfate fractionation, Sephadex G-100 filtration, and DEAE-cellulose column chromatography. The enzyme was purified 6,470 fold with 42% recovery, The enzyme was consisted of a polypeptide of Mw 57,000. The optimum temperature and the optimum pH for the enzyme action was $33^{\circ}C$ and pH 5.0, respectively. The enzyme was highly specific for inulin as a substrate. The km for inulin was 20mM. The inulase was not a metalloenzyme and was inhibited completely by 10mM $Mg^{2+},Ca^{2+},\;or\;Hg^{2+}$.

돼지감자로부터 inulase를 분리한 다음 황산 암모늄침전, Sephadex G-100 겔 투과 및 DEAE-cellulose 크로마토그래피를 통하여 정제하여 최종적으로 회수율 42%의 6,470배 정제된 효소를 얻었다. 이 효소의 분자량은 57,000으로서 하나의 폴리펩티드로 구성되어 있었다. 이 효소의 최적 pH와 최적온도는pH5.0과 $33^{\circ}C$이었으며 몇 가지의 기질중 inulin에 대해서만 특이적으로 작용하였고 이에 대한 Km값은 20mM, Vmax는 943unit/mg-단백질이었다. 또한 이 효소는 metalloenzyme이 아니며 $Mg^{2+},Ca^{2+},\;Hg^{2+}$등의 금속 이온에 의해 그 작용이 완전히 저해되었다.

Keywords