한국식품영양과학회지 (Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition)
- 제17권2호
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- Pages.144-148
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- 1988
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
DSC에 의한 전분의 호화 특성에 관한 연구
Studies on Gelatinization Characteristics of Some Starches by Differential Scanning Calorimetry
- Kong, Jai-Yul (Dept. of Refrigeration Engineering, National Fisheries University of Pusan) ;
- Kim, Min-Yong (Dept. of Biological Science and Technology, National Fisheries University of Pusan,)
- 발행 : 1988.06.30
초록
전분의 겔화 온도에 대한 가열속도, 수분함량 및 지방의 영향을 DSC로 측정한 결과 전분으로부터 지방이 제거됨에 따라 수분결합력이 상승함으로서 겔화 온도는
Differential scanning calorimerty(DSC) was used to study gelatinization phenomena of defatted rice, corn, wheat, potato starch and nondefatted rice and wheat starch at heating rate
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