Effect of Ethanol Intake on the Concentration of Minerals in Broiler Chicks

알콜섭취가 성장기닭의 장기중 무기질농도에 미치는 영향

  • Oh, Hyong-Kun (Dept. of Food and Nutrition, Pusan Women's University) ;
  • Koh, Jin-Bog (Dept. of Food and Nutrition, Pusan Women's University) ;
  • Kim, Jae-Young (Dept. of Clinical Pathology, Jisan Junior college) ;
  • Ko, Yong-Du (Dept. of Animal Science, Gyeongsang National University)
  • 오형근 (부산여자대학 식품영양학과) ;
  • 고진복 (부산여자대학 식품영양학과) ;
  • 김재영 (지산간호보건전문대학 임상병리과) ;
  • 고영두 (경상대학교 축산학과)
  • Published : 1988.06.30

Abstract

The effect of chronic ethanol consumption on the concentration of minerals in tissues and serum was studied in growing broiler chicks. Four different groups of the chicks were fed mixtures of 0(control), 1,2 and 3% ethanol and water respectively for 7 weeks. Body weight gain in 1% ethanol group and liver weight in 3% ethanol group were significantly higher than those of control. Mg, K, Mn, and Zn concentrations in liver were higher in ethanol groups than those in control. In ethanol groups, femoral muscle Mg level was increased while its Na concentration was decreased. The concentrations of Ca, Mg and Na in serum were higher in 3% ethanol group than those in control, 1 or 2% ethanol groups. In femur, Zn and Fe levels in 1% ethanol group and Mn concentration in 2 or 3% ethanol groups were increased. But its weight, length, and ash content were not affected by ethanol intake.

알콜섭취에 의한 닭의 장기중 무기질농도에 미치는 영향을 살펴보고자, 숫병아리를 사용하여 대조군, 음수에 1, 2 및 3% 알콜첨가군 등 4군으로 나누어 7주간 사육하였다. 실험동물을 해당식이로 7주간 사육후 각 장기중 무기질농도를 측정한 결과 체중은 1% 알콜군이 가장 증가되었으며, 간중량은 3% 알콜군이 유의하게 증가되었다. 대퇴골중 Zn 및 Fe 농도는 1% 알콜군이, Mn 농도는 2 및 3% 알콜군이 증가되었으나 그의 무기질농도는 각 실험군간에 차이를 보이지 않았다. 그리고 대퇴골의 중량, 길이 및 회분함량은 알콜섭취에 따라서 변화를 보이지 않았다. 대퇴근육중 Mg 농도는 각 농도별 알콜섭취군이 대조군에 비하여 증가되었으나 Na농도는 오히려 감소되었다. 총 간중 Ca, P, Na 및 Fe의 농도는 알콜섭취에 의한 영향이 없었으나 Mg, K, Mn 및 Zn 농도는 대조군에 비하여 알콜섭취군이 유의하게 증가되었다. 혈청중 Ca, Mg, 및 Na 농도는 3% 알콜섭취군이 유의하게 증가되었으나 그의 무기질 농도는 각 실험군간에 차이가 없었다.

Keywords