The Chemical Composition of Korean Honey

한국산 꿀의 화학적 조성

  • Published : 1988.10.01

Abstract

Quality of five kinds of honey, from acacia, bush clover, chestnut, rape and polyflower sources, were evaluated by physicochemical methods in respect to some chemical constituents. The average values for the tested honeys were: moisture, 19.5%; fructose, 33.74% , glucose. 35.03%; sucrose, 4.67%; hydroxymethylfurfural, 6.17mg,/kg; total nitrogen, 0.027%, proline, 23.67mg%; lactone, 4.09meq/kg; free acidity, 11.37meq /kg; and total acidity, 15.46meq/kg.

아카시아, 싸리, 유채, 밤 및 잡화의 5개 밀원꿀 152종을 공시재료로 하여 수분, 당류, hydroxymethylfurfural, 질소, 프로린, 산도에 대한 정량분석과 각 성분간의 상관관계를 조사하였다. 평균 수분함량은 19.5%, 과당은 33.74%, 포도당은 35.03%, 자당은 4.67%, hydroxymethylfurfural은 6.17mg/kg, 질소는 0.027%, 프로린은 23.67mg%, 락톤은 4.09meq/kg, 유리산은 11.37meq/kg, 및 총산은 15.46meq/kg으로서 밀원에 따라 차이가 있었다. 특히 아카시아와 밤꿀은 fructose/glucose ratio가 각각 1.32 및 1.29로서 높은 반면 싸리와 유채꿀은 1.0이하로서 저장중 결정석출의 원인이 되었다.

Keywords