Effect of Packaging Materials on Shelf-life of Soybean oil

포장재가 식용유의 Shelf-life 에 미치는 영향

  • Published : 1988.08.01

Abstract

Peroxide value (POV), acid value (AV), color and flavor of soybean oil packaged with polyethylene (PE) bottle and Tetra-pack were periodically checked at $60^{\circ}C,\;40^{\circ}C$ for 33 days. POV more quickly increased when the storage temperature became higher. Kinetics of POV was followed the zero-order reaction rate. $Q_{10}$ values of those were in 1.8 in PE bottle and 2.1 in Tetra-pack at $20-40^{\circ}C$. Sensory scores were stable in PE bottle and Tetra-pack $20-40^{\circ}C$ and in Tetra-pack at $60^{\circ}C$, but those reached to the critical sensory point of 5 in PE bottle at $60^{\circ}C\;after\;30^{\circ}C$ days storage. Therefore, shelf-life of soybean oil could be predicted as 14.1 months and 7.8 months in PE bottle and 32.6 months and 22.5 months in Tetra-pack at $15^{\circ}C\;and\;25^{\circ}C$ by reaction rates of POV, $Q_{10}$ values and sensory scores.

국내 D사에서 생산된 식용유를 PE병과 테트라 팩으로 포장하여 $60^{\circ}C,\;40^{\circ}C,\;20^{\circ}C$에서의 POV, AV, 색택 및 향을 저장 33일 동안 측정하여 얻은 결과는 다음과 같다. 과산화물가는 포장재 및 저장온도증가에 따라 증가현상이 뚜렷했으며 0차반응에 더 가까운 kinetics현상을 보였다. $20-40^{\circ}C$에서 $Q_{10}$치는 PE포장이 1.8, 테트라 팩 포장이 2.1이었다. 기호도 변화는 20-40에서는 PE, 테트라 포장 모두 저장중 안정한 상태를 유지 했으나 $60^{\circ}C$에서는 PE 포장구가 저장 30일만에 저장한계치인 5점에 달했다. 그러나 테트라 팩 포장구는 좋은 상태를 유지했다. 따라서 과산화물가의 반응상수와 $Q_{10}$치 및 기호도 변화치로부터 포장재별 식용유의 shelf-life는 $15^{\circ}C$$25^{\circ}C$에서 PE별 포장은 14.1개월과 7.8개월이었고 테트라 팩 포장 시험구는 각각 32.6재월, 22.5개월로 예측되었다.

Keywords