Mutagenic Activity by Ames Test of Bracken Grown in Korea

고사리의 돌연변이(突然變異) 유발성(誘發性)

  • Yoon, Jae-Young (Department of Food & Nutrition, Ewha Woman's University) ;
  • Lee, Su-Rae (Department of Food & Nutrition, Ewha Woman's University)
  • 윤재영 (이화여자대학교 식품영양학과) ;
  • 이서래 (이화여자대학교 식품영양학과)
  • Published : 1988.08.01

Abstract

The ethanol-and water-extracts of curled tops and stalks of young bracken (Pteridium aquilinum) fronds in raw and cooked states were examined for their mutagenicity by Ames test using Salmonella typhymurium mutants. Even a small amount of water extract from raw bracken was mutagenic to TA 1538 strain without addition of $S_9$ mix whereas a strong toxicity appeared at higher levels of the extractive. With $S_9$ mix, the water-extract from raw bracken was not mutagenic at all and not toxic to all strains tested, The amount of water-extract from cooked bracken was one-tenth of the amount from raw bracken and the water-extract showed no mutagenic effect to all strains tested. Ethanol-extract of bracken showed no mutagenicity in any case.

우리나라에서 오랫동안 식용(食用)하여 온 고사리에 대하여 Salmonella typhimurium을 이용한 Ames test에 의하여 돌연변이 유발성(誘發性)을 조사하였다. 그 결과 생(生)고사리의 증류수 추출물은 낮은 농도에서 TA 1538 균주(菌株)에 대하여 역돌연변이(逆突然變異)를 일으켰으며 높은 농도에서는 독성(毒性)을 강하게 나타냈다. 그러나 $S_9$ mix 첨가시 모든 시험균주에 대하여 돌연변이를 유발시키지 않았고 독성도 나타내지 않았다. 조리(調理)한 고사리의 경우 증류수 추출물의 양은 생고사리의 1/10로 감소하였고 돌연변이 유발능도 검출되지 않았다. 고사리의 70% 에탄올 추출물은 어느 경우에나 돌연변이 유발능을 나타내지 않았다.

Keywords