Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 20 Issue 4
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- Pages.576-584
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- 1988
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- 0367-6293(pISSN)
Studies on the Dietary Fiber of Brown Rice and Milled Rice
현미와 백미의 식이섬유에 관한 연구
- Lee, Hee-Ja (Department of Food & Nutrition, Jungkyong Technical College) ;
- Byun, Si-Myung (Department of Biological Science and Technology, Advanced Institute of Science and Technolgy) ;
- Kim, Hyong-Soo (Department of Food & Nutrition, Yonsei University)
- Published : 1988.08.01
Abstract
Neutral detergent fiber(NDF) were extracted from the Nampung, Milyang #23, Whasung and Jinhung varieties of rice by neutral detergent fiber method. To determine the properties of NDF three factors were measured : water-binding capacity(WBC), Fe-binding capacity and sodium taurocholate binding with NDF. The average WBC of NDF was
다수계 품종인 남풍, 밀양 23호와 일반계 품종인 화성, 진홍을 현미, 백미 그리고 겨로 구분한 12가지 시료에 대하며 불용성 식이섬유와 용해성 식이섬유로 구분하여 측정하였고 이를 합하여 총 식이섬유로 하였다. 한편 남풍, 밀양 23호, 화성 그러고 진흥 현미를 정백률 92%로 도정하는 과정에서 얻어진 겨로부터 neutral detergent fiber(NDF)를 분리하였다. 이 식이섬유의 특성을 측정하고자 수분 결합력(water-binding capacity, WBC), pH 변화에 따른 철분과의 결함정도. 담즙염과의 결합 정도를 측정 하였다. 이상의 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 현미, 백미 그리고 겨의 총 식이섬유 함량은 각각 6.44%, 3.22%그리고 22.24%였으며, 현미는 백미에 비해 2배 정도의 식이섬유를 공급할 수 있다. 2. Neutral detergent fiber(NDF)의 특성 실험에서 수분 결합력 (WBC)은 평균
Keywords
- dietary fiber;
- neutral detergent fiber;
- water-binding capasity(WBC);
- Fe-binding capacity;
- bile salt(traurocholate) binding