Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 20 Issue 3
- /
- Pages.363-370
- /
- 1988
- /
- 0367-6293(pISSN)
Preparation and Keeping Quality of Intermediate Moisture Food from Oyster and Sea Mussel
굴, 홍합의 중간수분 식품제조 및 저장 안정성에 관한 연구
- Jo, Kil-Suk (Korea Food Research Institute) ;
- Kim, Hyun-Ku (Korea Food Research Institute) ;
- Kang, Tong-Sam (Korea Food Research Institute) ;
- Shin, Dong-Hwa (Department of Food Science & Technology, Chonbuk National University)
- Published : 1988.06.01
Abstract
An attempt was made in this study to investigate the possibility of processing oyster and sea mussel into an intermediate moisture food. To obtain a palatable and instant product, shucked samples were heated in soy sauce for 5 min., heated in seasoning solution for 10 min., and then dried by the method of hot-air blowing for 4-6 hours at
패류의 효율적인 이용에 관한 기초자료를 얻고자 굴 및 홍합을 이용한 조미가공품을 제조하고, 아울러 몇가지 포장지를 선택하여 가공제품을 포장한 후 저장하면서 품질 안정성 시험을 실시하였다. 탈각한 굴 및 홍합을 10%염수로써 오물을 제거하고 수세하여 가장에 5분간 끓여서 탈수 및 살균조작을 한다음 조미액을 가하여 다시 10분간 끓인 후 열풍