Efficacy of Enzyme Treatment for the Quality Improvement of Soymilk

두유(豆乳)의 품질향상을 위한 효소제(酵素劑) 처리의 효과

  • Yoo, Jeong-Seon (Department of Food & Nutrition, Ewha Woman's University) ;
  • Lee, Su-Rae (Department of Food & Nutrition, Ewha Woman's University)
  • 유정선 (이화여자대학교 식품영양학과) ;
  • 이서래 (이화여자대학교 식품영양학과)
  • Published : 1988.06.01

Abstract

This study was undertaken to investigate for the possible use of enzymes with ${\alpha}-galactosidase$ and protease activities to remove flatulence factors as well as to improve the yield and protein digestibility in soymilk preparation. The volume and protein yield were not increased significantly by enzyme treatment. The solids yield increased by raising treatment pH 6 to 10, the temperature $30^{\circ}C\;to\;60^{\circ}C$ Enzyme treatment brought about a remarkable increase in TCA-soluble nitrogen compounds and a decrease in the contents of flatulence factors raffinose and stachyose.

${\alpha}-galactosidase$ 및 protease활 을 가지는 효소제 제를 두유(豆乳) 제조시에 처리하여 장내(腸內) 가스발생인자(flatulence factor)를 제거 하는 동시에 두유의 수율(收率)과 소화율(消化率)을 향상시키고자 실험한 결과는 다음과 같다. 두유의 생산량 및 단백질 수율은 효소제(酵素劑) 처리에 의하여 증가하지 않았다. 두유 중 고형분의 양은 pH 6에서 pH10으로 높아질수록, 효소제 처리온도가 $30^{\circ}C$에서 $60^{\circ}C$로 높아질수록 증가하였다. 두유중 TCA가용성 질소화합물의 비율은 효소제의 농도가 높을 수록, pH 4에서 pH10으로 증가 할수록, 처리시간이 길어질수록 증가하였고 처리온도 $50^{\circ}C$까지 증가하는 경향을 보였다. 장내 가스 발생인자로 알려진 raffinose와 stachyose의 함량도 효소제의 농도가 증가할수록, 처리 온도가 $30^{\circ}C$에서 $60^{\circ}C$로 증가함에 따라 많이 감소하였으며 최적 pH는 4-5사이였다.

Keywords