Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 20 Issue 2
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- Pages.133-139
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- 1988
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- 0367-6293(pISSN)
Modeling for the Prediction of Liquid Food Density
액체식품의 밀도예측을 위한 모델링
- Choi, Yong-Hee (Department of Food Engineering Kyung Pook National University)
- 최용희 (경북대학교 식품공학과)
- Published : 1988.04.01
Abstract
For the development of a general mathermatical model to predict the density of liquid foods based on temperature and composition of each major component, the major components of liquid foods considered in this study were water, protein, fat, carbohydrate, fiber and ash. These samples were subdivided into sixteen pure components. The density of each sample was measured by a volumetric pycnometer at the temperature range of
액체 식품의 밀도를 예측할 수 있는 모델을 온도와 그 식품의 주요성분의 조성의 함수로 발전시키기 위하여 액체식품의 주요성분을 다음과 같이 water, protein, fat, carbohydrate, fiber, ash등 6가지 성분으로 분류하였고, 다시 세분하면 16가지의 주요성분을 분리 준비하여 그중 분말로 준비된 시료는 증류수를 사용하여 3종류의 서로 다른 농도의 현탁액을 만들어서 volumetric pycnometer를 사용하여