Electrophoretic Pattern of Specific Proteins in Meat Products

육가공품(肉加工品)중 단백질의 전기영동(電氣泳動) 패턴

  • Lee, Joung-Hi (Department of Food & Nutrition, Ewha Woman's University) ;
  • Lee, Su-Rae (Department of Food & Nutrition, Ewha Woman's University)
  • 이정희 (이화여자대학교 식품영양학과) ;
  • 이서래 (이화여자대학교 식품영양학과)
  • Published : 1988.02.01

Abstract

The possibility of using sodium dodecylsulfate-polyacrylamide gel electrophoresis was studied to detect specific proteins and their content in meat products such as beef, pork, fish, soybean, fish paste, ham and fish sausage. Many complicated bands were observed in the total protein fractions of the tested samples. The number of protein bands in the low salt-soluble protein fractions was considerably lesser and showed more specific bands in comparison with total protein fractions. Actone-insoluble fractions of non-meat proteins showed different patterns from meat proteins. A heating procedure seemed to be a cause for the diminished number and quantity of resolved protein bands in sausages. The results suggest that the discgel electrophoresis can be used to detect specific proteins and their content in protein foods, if a selective extraction method is emplyed.

여러가지 육가공품(肉加工品)중 특정 단백질 원료의 첨가여부를 판정하여 변조식품(變造食品)을 검출하는 한 방법으로서, 각종 육류단백질, non-meat protein, 어육(魚肉)가공품을 대상으로 disc SDS-Poly acrylamide gel electrophoresis의 사용 가능성을 실험하였다. Total protein fraction에 대한 전기영동 결과 복잡하고 많은 band를 보여 각 시료에 고유한 특성을 찾아보기 어려웠다. Low salt-soluble protein fraction에서는 total protein fraction 에서 보다 band 수가 상당히 감소함을 보였고 각 단백질 원료에 대하여 보다 고유한 band pattern을 나타내었다. Acetone-insoluble protein fraction 에서는 non-meat protein의 경우 육류단백질과 상당히 다른 경향을 나타내었고. 소세지 원료의 가열처리에 의하여 단백질의 band수와 양이 감소하였다. 따라서 적당한 단백질 추출조건(抽出條件)을 설정하여 전기영동을 실시하면, 특정(特定) 단백질을 첨가한 변조식품의 검출이 가능해질 것으로 생각된다.

Keywords