Separation and Purification of two toxins produced by H. sativum P. K. & B.

H. sativum이 생성(生成)하는 식물(植物) 독소물질 분리(分離)

  • Lee, Sang-Sun (Department of Biology Education, Korean National University) ;
  • Vick, Brady A. (Department of Plant Pathology, and USDA in North Dakota State University) ;
  • Stack, Robert W. (Department of Plant Pathology, and USDA in North Dakota State University)
  • 이상선 (한국교원대학교 생물교육학과) ;
  • 브레리 빅 (미국노스타코타대학 식물병리학과. 와 유에이디) ;
  • 로버트 스택 (미국노스타코타대학 식물병리학과. 와 유에이디)
  • Published : 1988.03.30

Abstract

Two kinds of toxins were demonstrated in the culture filtrate of H. sativum, and were called 'M' and 'D' toxins. The lettuce bioassay indicated that D-toxin caused less root growth inhibition than M-toxin. Chemical analysis indicated that M-toxin was a very unusual small peptide. D-toxin was shown to have chemical characteristics similar to helminthosporal based on ultraviolet, proton nuclear magnetic resonance and mass spectra. D-toxin was composed of at least two isomers.

H. sativum 배양액에서 두가지 종류의 식물독소물질이 검출되었으며, 이들을 M-toxin과 D-toxin으로 명명하였다. Lettuce 식물반응결과는 D-toxin 보다 뿌리성장의 저해작용이 적었다. 화학분석결과 M-toxin은 특별히 작은 peptid로 되어 있었다. D-toxin는 Helrninthosporal와 화학적 성질이 비슷하였으나 같지는 않았다. 이는 UV, proton NMR와 질량분석기의 기본 자료인 결과이며, D-toxin은 적어도 두개의 isomers로 되어 있었다.

Keywords